СВЕСТАН ЈЕ ДА ЋЕ ИХ РУСИ РАЗОРИТИ: Немачки дипломата упозорава на ризик сукоба са Русијом

Председник Минхенске конференције за безбедност Волфганг Ишингер у интервјуу за телевизијски канал НДР изјавио је да постоји опасност од заоштравања односа са Русијом.

 „Опасност од ескалације која може да доведе до војних дејстава данас је већа него у протеклих 25 година, а можда и од опасности из осамдесетих“, рекао је Ишингер.

Немачки дипломата је такође навео да се у односима са Русијом не треба ослањати на политику у чијој је основи „демонстрација војне силе“.

Према његовим речима, Запад треба да покаже „спремност за дијалог, спремност за деескалацију, за враћање преговорима о контроли наоружања, о изградњи поверења“.

То би, сматра Ишингер, могло да буде увођење безвизног режима са Русијом.

Бивши генерални инспектор Бундесвера и некадашњи председник Војног комитета НАТО-а Харалд Кујат у изјави за НДР је навео да Алијанса у односима са Русијом користи и погрешну стратегију и погрешне формулације.

„Сада је реч о примени ’дијалога и застрашивања‘. Али застрашивање је усмерено против некога, у овом случају против Русије. Она се представља као противник кога треба одгурнути. Ипак, у Основном акту Русија-НАТО јасно је речено да стране једна другу не сматрају противницима“, рекао је Кујат.

Према његовим речима, „разумна стратегија“ за НАТО било би побољшање односа са Русијом и усредсређивање на безбедност земаља-савезника. Он је навео да не види „озбиљне напоре“ Алијансе да успостави узајамно поверење са Москвом, пре свега на основу Савета Русија—НАТО.

 

 

Извор: rs.sputniknews.com

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: