Сорош пристао да финансира нови покушај обојене револуције у Москви

Шта је заједничко „Отвореној Русији“ Михаила Ходорковског са Џорџом Сорошем – познатим међународним финансијским шпекулантом, мултимилијардером, рођеним у предратној Мађарској и оснивачем фонда под својим именом?

Пише: Алексеј Мартинов

На први поглед, чини се – ништа. Али, пажљивије гледајући, видећемо везу – једва приметну, али јаку као кевларсканит.

Ходорковски по старој навици свој новац, који му је преостао после свих конфискација, не воли да троши. А у Лондону јавно најављени пројекат још једне “руске револуције-2017” захтева озбиљна средства.

Сорош, као што је познато, такве „политичке“ инвестиције реализује, и то врло радо.

Ствар је у томе што он није само међународни финансијски шпекулант, већ и познати инспиратор обојених револуција.

Од 1989. године, управо се Џорџ Сорош води као један од главних спонзора „плишаних“ револуција у источној Европи.

Сорош је за свој грош спровео „ружичасту револуцију“ у Грузији 2003. године. Истина, 2004. године, током“наранџасте револуције“ у Украјини контролни пакет није успео да добије. Међутим, 2014. године је са задовољством компензовао неуспех од пре једне деценије.

У свим случајевима, резултат је исти: уништење државних структура и милионска добит структура које су под контролом Сороша, остварена на рачун пада валуте.

У последње време у пројекту припреме „свргавања режима у Русији“ – два преваранта су се зближила. Обојица су авантуристи и обојица су спремни на злочин зарад страсти повезане са могућношћу гомилања капитала. А када су камате десетоструке, ту никакве кочнице не постоје.

Говорећи пре неколико дана код свог пријатеља на манифестацији „Отворене Русије“, старац Сорош је изјавио да предвиђа претварање Русије у светску силу. Истовремено је предвидео и рушење Европске уније.

Откуд овакви комплименти од, до јуче још, ватреног мрзитеља Русије и „путинског режима“?

Одговор је на површини. Џорџ Сорош је поново одлучио да игра на високе улоге. А његова нова игра је – Русија.

Треба напоменути да претходни пројекат познатог преваранта у Украјини убрзано пропада. Па, не могу све преваре да донесу хиперпрофит.

Чак и када се извуче уложено – и то је нешто.

Читај даље — 1 2

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: