Вучић у сарадњи са ММФ-ом спремио 75.000 отказа!

Експерт Бечког института за међународну економију Владимир Глигоров оценио је да би наредни реформски корак Владе Србије требало да буде усмерен на модернизацију јавног сектора.

Глигоров је истакао је да би та реформа требала да обухвати и Пореску управу и уклањање парафискалних намета за приведу. Када је реч о модернизацији државе, према његовим речима, кључно је да се зна ко шта плаћа и шта грађанин купује тиме када плаћа порез.

– Мора да се зна каква права остварује и да неко ко је преузео одговорност за јавно предузеће, на пример, ради свој посао на ефикасан и рационалан начин, у складу са буџетом и да не ствара дугове – рекао је Глигоров.

Упитан шта би влада могла да очекује будући да ускоро стиже Мисија ММФ-а како би се разматрала шеста ревизија аранжмана који је Србија закључила са том институцијом, каже да су ти односи сада „непроблематични“, јер се преузете обавезе углавном испуњују.

– Остају још структурни проблеми који се стално помињу и то је везано за јавни сектор, приватизације, реструктуирање електроиндустрије, железница. То су све обавезе које се знају и које ће се разматрати – навео је.

Коментаришући што се, и да ли се одустало од првобитне замисли да би до истека програма са ММФ-ом, односно за три године, из јавног сектора требало да оде 75.000 људи, Глигоров каже:

– Са становишта ММФ фискална одрживост је кључна, то је главни проблем због чега ММФ и постоји. Евентуална рационализација броја запослених у јавном сектору везана је за то да ли се троши више јавних пара него што се приходује. Па ако другачије не може, захтева се отпуштање радника. Ако буџетски дефицит није проблем, онда разлога за инсистирање на отпуштању више нема – закључује овај стручњак.

 

Извор:Вестионлине.цом

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: