РЕЗУЛТАТИ НВО И НАТО ЛОБИСТА У СРБИЈИ: Срби желе савез са Русијом, а 85% Срба не воли НАТО!

Употребом пропаганде Запад покушава да сузбије повратак Русије на светску сцену. Зато се прибегава причама о наводном хибридном рату Москве.

А Русија се само понаша као велика сила, и у складу са таквим статусом штити своје интересе, па и оне на Балкану.

Линија ватре, како је то рекао амерички државни секретар Џон Кери, води преко Балкана, који је дефинисан као зона утицаја Русије, али је и зона која дели јужно крило НАТО-а од централног и северног.

Зато, према речима дипломате Зорана Миливојевића, НАТО и западни центри моћи настоје да се тај простор елиминише у смислу руског утицаја. У том контексту наш саговорник објашњава и спекулације да је блискост са Русијом за Србију главна сметња на њеном европском путу.

„С друге стране, Русија се вратила на међународну сцену и нормално да штити своје интересе и на овим просторима. У ситуацији кад је поново на сцени равнотежа снага, природно је да има надметања између великих сила. И то је чињеница на коју треба рачунати“, рекао је Миливојевић.

Аналитичар Душан Пророковић из Центра за стратешке алтернативе је оценио да плашење блискошћу с Русијом у Србији неће имати никаквог ефекта.

„Ми имамо велику НАТО кампању па је 85 одсто људи, према последњим истраживањима, против НАТО-а. Имамо велику кампању за ЕУ па видимо да је међу становништвом млађим од 24 године две трећине против уласка у ЕУ.

Не води се против Србије хибридни рат. Ми смо предмет политичког и социјалног инжењеринга већ 25 година“, рекао је Пророковић.

Како напомиње, све оно што је ова генерација Срба преживела моћи ће да се сагледа тек у далекој будућности, али и због санкција, осиромашеног уранијума, информативног рата и свега што је против нас примењивано, можда ће неко у будућности закључити да смо претрпели слично као што су претрпели наши преци ′40-их година прошлог века.

Према његовом мишљењу, амбиције евробирократије су велике, а капацитети да оствари постављене циљеве врло мали, тако да морају да прибегавају оваквим начинима борбе и информативним ратом покушају да Русију представе као непријатеља.

„Под притиском евробирократије уз неке структуре у власти трује се медијски простор како би се направила атмосфера рата против Русије и подигло антируско расположење, али кад погледамо политичке кругове и друштво видимо да то нема никаквог ефекта. То можда има везе са тим што се западним медијима више не верује“, каже Пророковић.

Он се сложио да је прича о хибридном рату Русије само један од начина да се распирује антируска пропаганда, подсетивши да су информативни ратови постојали још у време Хладног рата.

Како је истакао Зоран Миливојевић, нема никаквог хибридног рата ако Русија јасно каже да јој сметају ракете у Румунији, сутра у Пољској, ако јој смета војна активност на њеним границама…

С друге стране, додаје он, ЕУ је у озбиљној кризи институција, што је показао проблем избеглица, има кризу еврозоне која траје од 2007, следи „брегзит“, а Грчка и цео медитерански простор још нису санирани.

„Према томе, не можемо говорити да неко угрожава ЕУ у ситуацији кад се она бави сама собом, тражи начина како да преживи. Ту не видим никакав утицај Русије“, констатује Миливојевић.

На питање да ли је на делу замена теза ако у западним медијима говоре о „Путиновој армији ботова“ а Гардијан је још 2011. писао о сличној пракси америчке Централне команде, Миливојевић је рекао да је то методологија коју Запад већ дуго примењује у функцији својих стратешких циљева.

„Русија је дошла на међународну сцену. Уколико на Западу то не схвате, имаће проблема сами са собом. Морају рачунати на Русијом као на партнера. Русија примењује исте механизме који су резервисани за велику силу и за заштиту тих интереса, притом нешто што примењује и друга страна. Дакле, ради се о некој врсти спојених судова. Нити су Руси ово измислили, нити их они први пут примењују“, оценио је Миливојевић.

Додао је да је „ординарна глупост“ приписати шефу велике државе да се лично бави ботовима кад у свакој озбиљнијој држави постоје друге, за то задужене службе.

„За мене би било трагично да Русија нема своје ботове. Политичке странке у Србији имају своје ботове, и то је потпуно нормално у политичкој борби у сајбер простору и на унутрашњем, а камоли на међународном плану“, рекао је Пророковић.

Читај даље — 1 2

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: