ХИЛАРИ КЛИНТОН: Покренућу америчку војску против Русије, сајбер напади су рат са САД!

Хилари Клинтон је обећала да ће да уврсти америчку војску у борбу против сајбер напада из Русије и Кине, када она постане председник.

Бивша државна секретарка је говорила у својој предизборној кампањи на Националној конференцији америчке легије у Синсинатију, Охајо, 31. августа, када је изнела следећи коментар:

“Као председник, ја ћу јасно ставити до знања да ће САД сајбер нападе третирати као и било који други напад. Бићемо спремни са озбиљним политичким, економским и војним одговорима,“ рекла је присутним ветеранима.

“Уложићемо у заштиту владине мреже и националне инфраструктуре,“ наставила је. “Желим да водимо свет у постављању правила у сајбер простору. Ако Америка то не уради, други хоће.“

Говор је сачињен од низа референци о порасту сајбер криминала – и различитим супарничким националним државама за које Клинтонова тврди да тренутно нападају САД. Недавно су хакери повезани са Кремљом осумњичени за хаковање компјутерских мрежа Демократског националног комитета (ДНЦ).

“Морамо да одговоримо на растуће претње из земаља као што су Русија, Кина, Иран и Северна Кореја,“ рекла је Клинтонова у говору. “Потребна нам је војска која је спремна и способна да се носи са читавим низом претњи и да делује у веома кратком року у сваком домену – не само на копну, мору, ваздуху и свемиру, већ и сајбер простору.“

“Видели сте извештаје. Русија је хаковала много ствари, Кина је хаковала много ствари. Русија је хаковала чак и Демократски национални комитет, можда чак и неки од изборних државних система. Стога морамо појачати нашу игру. Уверити се да нам је добра одбрана и да смо у могућности да уђемо у борбу са онима који крену на нас.“

Како тензија између супер сила наставља да ескалира преко сајбер криминала и сајбер шпијунаже, амерички званичници нису сигурни како да класификују ове инциденте – посебно када је инфилтрација главног компјутера прешла у “чин рата.“

Током једног од недавних стратегијских састанака америчког министарства одбране , Арон Хјуз, заменик помоћника секретара владе за сајбер политику, рекао је: “Инциденти описани као сајбер напади или напади на компјутерску мрежу нису нужно оружани напади у сврси изазивања националног права државе на самоодбрану.“

“Приликом утврђивања да ли сајбер инцидент представља оружани напад, америчка влада разматра широк спектар фактора, укључујући природу и обим повреда или смрти особа и уништења или оштећења имовине,“ наставио је. “Сајбер инциденти су прегледани од случаја до случаја (…) и руководство националне безбедности и председник ће донети одлуку да ли је то ’оружани’ напад.“

Међутим, након недавног хаковања ДНЦ, амерички званичници изгледа сугеришу да постоје рупе у правилима против „узвраћања хаковања“ противницима од стране обавештајних тимова Агенције за националну безбедност (АНБ), када су суочени са озбиљним претњама.

“Што се тиче спољне обавештајне мисије, једна од ствари које морамо да урадимо је да разумемо ко је начинио повреду, ко је одговоран за повреду,“ рекао је Роберт Џојс, шеф тајних ’Операција прилагођеног приступа’ Агенције за безбеност, у свом недавном интервјуу за АБЦ вести.

Он је истакао да НСА заиста има “техничке могућности и законска овлашћења“ да „узврати хаковање“ противничким групама за потребе прикупљања обавештајних података. У време извештаја, три анонимна обавештајна извора су рекли за АБЦ вести да су такве активности већ почеле.

Америчка влада и Обамина администрација још увек нису уперили прст директно на Кремљ или председника Владимира Путина. Ипак, у предизборној реторици, Клинтонова је остала при ставу да су руски хакери учествовали у нападу на ДНЦ.
“Знамо да су руске обавештајне службе, које су део руске владе, која је под чврстом контролом Владимира Путина, хаковале ДНЦ. Знамо да су организовали да многи од тих мејлова буду објављени“, рекла је Клинтонова у свом интервјуу за Фоx Неwс емитован 31. јула. Као одговор, руска влада је у више наврата негирала умешаност у то.

 

Извор:Wебтрибуне.рс

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: