ОРБАН ШОКИРАО ГМО ЛОБИСТЕ: Мађарска спалила 5.000 хектара ГМО кукурузних поља! – СРБИЈА ЈАВЉА

ОРБАН ШОКИРАО ГМО ЛОБИСТЕ: Мађарска спалила 5.000 хектара ГМО кукурузних поља!

Званичници у Мађарској су спалили више од 1.000 јутара кукурузних поља у настојању да очисте земљу од свих прехрамбених производа повезаних са Монсантом.

Након што је Мађарска забранила генетски модификована семена, влада је одлучила да уништи преостале усеве на којима су засађена ГМ семена пре забране, пише “Оурдаилyидеас.цом”

Иако се од трговаца семенима у земљи захтева да морају имати уверење да њихови производи не садрже ГМО, власти кажу да ће наставити активно да се баве тим. ГМО семена из Пионира и Монсанта су пронађена помешана са природним семенима, вероватно случајно.

Мађарска је спалила хиљаде оваквих илегалних ГМ усева током претходних година. Ватра је најбољи начин да се отараси тих усева, јер она уништава њихову вештачку ДНК и зауставља ширење у не-ГМО биљке.

Мађарска је заузела чврст став против ГМО. У ствари, Устав ове земље каже:

Мађарска ће промовисати ефикасну примену права из става (1) од стране пољопривреде без генетски модификованих организама, обезбеђујући приступ здравој храни и води за пиће, организовањем заштите на раду и здравствене заштите, подржавајући спорт и редовне физичке вежбе, као и обезбеђење заштите животне средине.

Ово је у потпуности супротно од Америке, где ГМО нису илегални, и нема озбиљних захтева за етикетирање. Монсанто се чврсто држи правних и политичких система у САД, који нису изнад дискредитације научника који откривају опасности изазване њиховим производима.

У ствари, Америка се све више издваја као превише попустљива по овом питању. Русија је такође забранила ГМО усеве, а велики број земаља у Европи су забраниле узгајање Мосанто ГМ кукуруза, укључујући и Швајцарску, Италију, Пољску, Аустрију, Немачку, Француску, Грчку, Луксембург и Румунију.

Читај даље — 1 2

Loading...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: