Издвајамо Србија

ВУЧИЋ У ВЕЛИКОМ ПРОБЛЕМУ: Нема више седења на две столице!

Премијер Александар Вучић је готов! Нема му спаса! Више се уопште и не поставља питање да ли ће, већ само како ће и колико брзо бити суочен са тоталним медијско-политичким хаосом у земљи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово јесте једини могући закључак после открића да против Владе Србије директно раде САД и ЕУ, али да озбиљни притисци у последње време долазе и из званичне Москве, која нам је доскора давала безрезервну и неупитну подршку.

Када се на то дода и чињеница да премијеру о глави директно раде и поједини високи функционери СНС који финансирају и помажу најцрње Вучићеве непријатеље, јасно је да констатација са почетка овог текста није претерана.
Рок је Нова година

Како сазнајемо, ултиматум ЕУ и САД којим се тражи да се Србија одмах одрекне комплетне имовине „Телекома“ на Косову и Метохији само је један од више сличних уцена.

– Вучићу и другим људима из врха власти је на више важних западних адреса речено да се од Србије очекује да најкасније до Нове године мора да реши и питање енергетике на Косову. Преведено, то значи да у наредна три месеца, ако желимо наставак ЕУ интеграција, морамо да се одрекнемо и комбината „Трепча“ и акумулационог језера „Газиводе“, али и свих осталих капацитета и објеката ЕПС у јужној покрајини. А то је имовина вредна милијарде евра! – преноси један од наших саговорника.

Према његовим речима, поред овога од Србије се очекује и да буде максимално кооперативна када су у питању „блокада Републике Српске“ и „усклађивање спољне политике према Русији“.

– И ту је Нова година рок који се помиње. Дакле, од нас ће тражити да до 31. децембра уведемо санкције и Бањалуци и Москви. Наравно, на Западу, и у Бриселу и у Вашингтону, добро знају да Вучић на то никада неће пристати, али га ипак најстрашније притискају. Питање је недеље када ће притисци постати и потпуно јавни. Шта је циљ? Па наравно, да се Србија гурне у политички хаос, односно да се СНС максимално ослаби, а да се опозиција ојача. Западу је преко потребна радикално поларизована ситуација у Србији, пошто у условима подела они могу лако да владају нашом земљом – објашњава извор Информера.
тањуг

Притисак Запада не би, међутим, био толики проблем да се Влада Србије истовремено не суочава са све отворенијим притиском и званичне Москве. Одлука Кремља да без јасног објашњења одложи још пролетос заказану посету премијера Дмитрија Медведева Србији први је доказ тог притиска.

Истина, није до краја јасно због чега Русија конкретно није задовољна политиком Србије, али упућени саговорници Информера кажу да нам Путин замера две ствари.

– Прво, они нису задовољни што се Војска Србије није одазвала позиву за помоћ у Сирији. Руско министарство одбране је још почетком августа саопштило да рачуна на „практичну помоћ“ српске и кинеске војске у спровођењу хуманитарних операција у Сиријском граду Алепу. Српска страна је одговорила да нема могућности за тако нешто и изгледа да је то наљутило неке важне људе у Москви – наводи дипломатски извор нашег листа.

Према његовим речима, други вероватнији разлог за љутњу Кремља јесте то што Србија још није дала дипломатски имунитет припадницима руског хуманитарног центра у Нишу:

– Приликом најаве посете Медведева Србији у руским медијима било је речи да би та посета могла да буде отказана ако припадници руске базе у Нишу не добију имунитет идентичан ономе који, по споразуму из 2006, имају НАТО војници при проласку кроз Србију. По свему судећи, то је главни разлог одлагања посете премијера Медведева…

На све то, уз западне уцене и ултиматуме и руске тихе притиске, Вучић се суочава и са све већим незадовољством појединих функционера у врху СНС.

Они, наиме, мисле да су добили много мање него што им припада и зато све чешће и отвореније финансирају најцрње непријатеље свог партијског лидера.

– Изненадили бисте се кад бисте видели ко све и колико пара даје новинама које на најгоре и најпримитивније начине нападају Вучића. Чак неки државни и органи локалне самоуправе отворено плаћају људе који шефу раде о глави. Наредних дана биће врло занимљивих открића о томе – најављује саговорник Информера из самог врха СНС.

Помирити интересе

Званично, ни Вучић ни његови блиски сарадници нису јуче хтели да коментаришу наша сазнања. На другој страни стручни саговорници се слажу у оцени да је премијер суочен са никад већим притисцима и процењују да је његова позиција данас угроженија више него икада у претходних пет година.

Тако аналитичар Драгомир Анђелковић каже да Вучићу није лако ни да помири интересе унутар СНС, а камоли да то уради на међународном нивоу.

– Запад уистину напада Вучића разним ултиматумима, не да би га срушили већ да би добили додатне уступке. Они му буквално држе нож под грлом стварајући хаос у друштву и атмосферу као да ће социјални немири и незадовољство букнути сваког часа. С друге стране, мит је да нас Москва притиска, они само траже коректан однос, који не условљавају ничим. За то време, СНС све више прераста у интересну заједницу, што је судбина сваке велике странке на власти. Зато је Вучић у прилично незавидној позицији… – објашњава Анђелковић.

На другој страни, аналитичар Милан Николић сматра да се ова ситуација може и треба да се реши дијалогом и изношењем аргумената.

– ЕУ треба јасно да кажемо: Што смо вам ближи, наша спољна политика биће усаглашенија с вашом, али ако нас ви нећете пре 2025. године, ми имамо сва права да чувамо националне интересе. САД су изгурале, а ЕУ прихватила неправедну одлуку да све што је на Косову треба да припадне Албанцима. Међутим, имамо доказе о томе колико је Србија улагала, као и 250.000 расељених Срба са КиМ. Па, и они ваљда имају нека права?! Овако неко добија све, а неко ништа, то није компромис – закључује Николић.

 

Извор: Информер