Издвајамо Свет

ЖИРИНОВСКИ ПРЕДЛАЖЕ САВЕЗ СВИХ СЛОВЕНА: Ујединимо се, Русија ће штитити своју српску браћу!

„Ми увек штитимо права наше српске браће! И сада изражавамо пуну солидарност са Републиком Српском по питању референдума о националном празнику“, каже Владимир Жириновски, лидер Либерално-демократске партије Русије, замољен да прокоментарише актуелну политичку ситуацију у светлу референдума о Дану Републике.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лидер треће по снази политичке партије у Русији сматра да је ово прилика да се искаже општесловенска солидарност:

„Сав словенски свет вас мора сад подржати, али, на жалост, данас нема словенске ни православне солидарности. На пример, Пољаци, иако Словени, пре свега себе повезују са католичанством. Или код вас Бошњаци – они су прво муслимани. Ако превазиђемо те разлике, ситуација са словенском, али и са православном солидарношћу ће бити боља и можемо постати други по снази глобални пол, платформа утемељена на пансловенизму“, каже Жириновски за портал Полиграф.

Жириновски сматра да би, у том случају, могао бити формиран свесловенски савез:

„Могли бисмо да формирамо јединствен савез, али не по обрасцу СССР-a, који је све потчинио само идеологији, него на принципима узајамне користи и добросуседства“. Као аргумент за стварање пансловенског савеза Жириновски наводи Европску Унију:

„Земље-чланице Европске Уније су различите и мрзе једна другу, а ми бисмо се могли истински ујединити јер су нам и језици слични, и култура и обичаји. Ми бисмо могли да постанемо јединствен велики народ од Јадрана до Владивостока“.

Коментаришући актуелну политичку ситуацију на простору бивше Југославије, Владимир Жириновски каже:

„Нама је веома жао што дан-данас нема узајамног разумевања и мира на територији бивше Југославије. И само име те земље било је прекрасно, садржавало је суштину свих народа који су ту живели. И ја и представници ЛДПР-а више пута смо долазили у Југославију, у Србију. Изградио сам пријатељски однос с лидером Српске радикалне странке Војиславом Шешељем, чије смо ослобађање из Хага неуморно захтевали на свим нивоима“.

Образлажући чињеницу да је Русија једина земља која је подржала право Србима да искажу своју вољу на референдуму о националном празнику, Жириновски је подсетио да је Русија настојала да увек штити српске националне интересе:

„И 1999. ми смо протествовали код свих западних земаља које су учествовале у бомбардовању Југославије. Стално смо нудили и нудимо помоћ у правној заштити пред Хашким трибуналом и Ратку Младићу и другим српским лидерима. Категорично смо били против признања Косова. И ми имамо негативан став према НАТО, Европској Унији, а колико нам је познато, то мисли и већина Срба у Републици Српској“, констатовао је Жириновски.

 

 

Извор:poligraf.news