Издвајамо Свет

КОМПЛИКАЦИЈЕ ЗА ЈЕРЕМИЋА Руски амбасадор У УН: Можда нећемо ни изабрати НОВОГ СЕКРЕТАРА!

Амбасадор Русије при УН Виталиј Чуркин не искључује “драму” у наставку избора за следећег генералног секретара светске организације, јавља руска телевизија НТВ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Чуркин је навео да би, уколико ствари буду “текле глатко”, нови генерални секретар могао бити изабран средином октобра.

У супротном, Бан Ки-Мун би могао да остане на функцији и у 2017. години.
До средине октобра могли бисмо да изаберемо новог генералног секретара УН, рекао је Чуркин новинарима у Њујорку поšшто је Русија преузела председавање Савету безбедности УН, наводећи да “не искључује драму” у наставку процеса избора Бановог наследника, преноси РТС.

“У противном, морали бисмо да покренемо процес из почетка. То би био веома драматичан развој ситуације”, рекао је Чуркин.

Руски амбасадорм у УН је навео да би, у случају да избор новог генералног секретара западне у ћорсокак, Бан могао остати на месту генералног секретара и у 2017. години.

Изјава Виталија Чуркина уследила је свега неколико сати пошто је пред Генералном скупштином УН своју визију светске организације представила Кристалина Георгијева, нова кандидаткиња Бугарске за генералног секретара УН.Георгијева, потпредседница Европске комисије, представила се чланицама УН два дана уочи наредне, шесте рунде гласања у Савету безбедности.У среду почиње прави процес бирања. Сталне чланице Савета безбедности – Кина, САД, Француска, Британија и Русија гласањем на обојеним папирима означиће на које ће од 10 кандидата ставити вето током формалног гласања.

Чуркин је најавио да би формално гласање могло уследити неколико дана после шесте рунде гласања.
У претходној рунди, најуспешнији је био Португалац Антонио Гутереш, који је добио подршку 12 чланица Савета безбедности, уз два гласа против.Бивши шеф српске дипломатије Вук Јеремић био је други на том гласању, док је словачки министар спољних послова Мирослав Лајчак био трећи.

Извор:Танјуг