Издвајамо Свет

НАЈОПАСНИЈИ ЧОВЕК ЕВРОПЕ: Како је Хитлеров главни командос постао ЛОВАЦ НА НАЦИСТЕ

Призор је тешко и замислити: Један од водећих Хитлерових командоса и истакнути припадник СС-а хода меморијалним центром Јад Вашем у Израелу, посвећеном милионима Јевреја убијених у Другом светском рату.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ипак и то се десило. Реч је о Оту Скорценију, официру СС-а којег је израелска обавештајна служба регрутовала како би их довео до својих некадашњих сабораца, пише сајт „Wе Аре тхе Мигхтy“.

Скорцени је био веома успешан СС официр. Његово учешће у акцији спасавања свргнутом италијанског диктатора Бенита Мусолинија обезбедило му је бројна одликовања, међу којима и Гвоздени крст, највише признање нПосле Дана Д, предводио је командосе унутар територије коју су контролисали савезници, све време обучен у америчку униформу, а циљ је био одузимање америчког наоружања и напад с леђа.

Савезници су му дали надимак – „најопаснији човек у Европи“.ацистичке Немачке.Иако је избегао суђење у Нирнбергу после рата, савезници су веровали да је учествовао у истребљивању Јевреја у Европи.
Истина је изашла на видело тек у марту ове године, када су новинари листа „Хаарец“ Дан равив и Јоси Мелман разговарали са бившим агентима Мосада, који су открили детаље Скорценијеве предаје. Они су потврдили да је Скоцерни постао агент Мосада.

Раних 1960-их година, Мосад је покушавао да спречи бивше нацистичке научнике да почну да раде на египатским одбрамбеним пројектима. Две земље су у то време биле смртни непријатељи, а Египат је још видао ране после болног пораза од Израела у рату из 1948. године.

Израелци су се плашили да би технологија из нацистичког програма могла да буде примењена како би се напао ИзраАгенти Мосада користили су застрашивање где год су могли. Када нису могли ни то, прешли су екстремније мере. Атентати су били чест избор. Али, да би убијали бивше нацисте, морали су да им се приближе. Требао им је „инсајдер“. Ту у причу ускаче Скорцерни.

Када му се Мосад први пут обратио, он је мислио да су дошли да га убију, јер је претпостављао да је на самом врху листе за смакнућа. Мало пре тога, Израелци су пронашли, ухапсили и обесили злогласног нацистичког бегунца Адолфа Ајхмана, и то тако што су нарушили територијални интегритет Аргентине.Скорцени је пристао да помогне Мосаду, али под једним условом. Хтео је да ловац на нацисте Симон Визентал скине његово име са списка ратних злочинаца; тај договор сматрао је својим „животним осигурањем“.

Убрзо се у Израелу срео са водећим званичницима Мосада. Тада су га Израелци прошетали кроз Јад Вашем. Нико није веровао нацисти, али његова искрена вера у „животно осигурање“ значила је да Мосад може да рачуна на њега.

Он се одмах бацио на састављање списка немачких научника, компанија и адреса за које је знао да су учествовали у помоћи Египту.Скорцени је лично учествовао у застрашивању неких бивших нацистичких агената који су сада радили за Египат. Неке од њих је и убио. Чак је слао и бомбе у поштанским пошиљкама на адресе египатских фабрика за које је знао да учествују у ракетном програму. Ни Мосад и Скорцени никада нису признали да су сарађивали. Сарадња не ни речју не спомиње у његовој биографији. Истина је изашла на видело тек након писања „Хаареца“.

Нацистички командос никада није погубљен, а умро је од рака 1975. године. На обе сахране, једној у Шпанији и другој у његовој родној Аустрији, бивши нацистички војници и пријатељи бившег саборца су поздравили нацистичким поздравом.

Извор:Бусинесс Инсидер