Издвајамо Русија

ПУТИН ОПЕТ ИЗНЕНАДИО ЗАПАД: Русија поставља плутајућу арктичку нуклеарну електрану!

Русија завршава своју плутајућу нуклеарну електрану која је намењена да обезбеди топлоту и енергију до најудаљенијих региона у земљи.

Конструкција пристаништа које ће угостити плутајућу постројење је почела у среду и биће завршена до октобра 2019. године, према речима генералног директора компаније Запсибгидростроy, Марата Карисова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Плутајуће постројење, познато као Академик Ломоносов, ће имати производне јединице, пристаниште са копненим објектима и водоводима.

Постројење, за које се верује да кошта 30 милијарди рубаља (387.219.706 фунти), ће се напајати Чукотку – регион који готово дотиче америчку Аљаску.

Имаће капацитет електричне снаге од 75МW што је скоро двоструко више од једне копнене термоелектране у Чукотки која ће бити затворена.

 

Професор Георгиј Тихомиров са Московског Института за инжењеринг и физику, је рекао: “Предност плутајуће нуклеарне електране је та што се може усидрити скоро свуда где постоји далековод.“

Осим тога, како ће Академик Ломоносов бити базиран на води, биће имун на земљотресе и чак и цунамије.

Господин Тихомиров је додао: “Јединице реактора су мале и самосталне.“

“Оне, наравно, нису ни налик онима инсталираним на нуклеарним електранама у Чернобиљу. Сценарио попут онога са термоелектранама у Фукушими је такође искључен.“

Господин Тихомиров је такође похвалио 70 инжењера који ће трајно бити укрцани на нуклеарној електрани.

Он је рекао: “То је као путовање на броду за крстарање. Особље ће живети на платформи у условима као у хотелу са четири звездице, са свим погодностима, јер они треба да проведу целу годину у кабинама.“

 

Извор: Wебтрибуне.рс