Издвајамо Свет

САД У ПАНИЦИ ОД РАЗАРАЊА: Сан Андреас се буди, научници очекују МЕГА земљотрес! (ВИДЕО)

Још 2008. године научници су симулирали шта би се десило када би ово подручје задесио потрес магнитуде 7,8 степени и у свим правцима послао разорне таласе

Дубоко испод језера Салтон сеа, у Калифорнији, још у понедељак ујутру, почела су подрхтавања. Уследио је читав низ мањих земљотреса, три од њих била су изнад магнитуде 4,0 степени Рихтера, све у близини плаже Бомбај, а наставили су се наредна 24 сата. Сеизмолози су евидентирали више од 200 земљотреса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Потреси се нису осетили на великом подручју, али су много забринули сеизмологе. Тек трећи пут од постављања сензора, 1932. године, забележено је више потреса од оних који су се десили 2001. и 2009. године.

Земљотреси су се догодили у сеизмички најкомплекснијем делу Калифорније. Погодили су зону јужно од места где се завршава моћни Сан Андреас расед. На овом подручју велики земљотреси догађају се у просеку једном на сваких 150 до 200 година. Научници процењују да је последњи био пре више од 330 година и верују да се нови ближи.

Експерти кажу да је важно да људи схвате да је шанса да ће серија мањих потреса изазвати један велики, реална.

Потреси су почели у 4 сата ујутру у понедељак, на три до седам миља испод нивоа језера Салтон сеа. Најјачи потрес износио је 4,3 степена. Погодили су област која је ретко насељена, мање од четири миље од Бомбај плаже, чија је популација 171.

Проблем са јужним делом Сан Андреас раседа, дела од области Монтереј до језера Салтон сеа, је да када га погоди земљотрес, биће то велики, разорни потрес магнитуде седам или већи, сматрају стручњаци. Протеклих деценија је било потреса од којих су научници страховали да може да се пробуди “успавани” Сан Андреас. Највећу главобољу је 1992. године изазвао земљотрес магнитуде 7,3 који је погодио пустињу Мохаве.

Земљотрес у Сан Андреасу који би почео у Салтон сеа језеру је дуго главна брига научника. Још 2008. године научници су симулирали шта би се десило када би ово подручје задесио потрес магнитуде 7,8 степени и у свим правцима послао разорне таласе. У Сан Бернардину путеви и железница били би разорени, од историјског центра у Инланд Емпире области остала би само гомила цигала, које би затрпале људе, јер грађевине никада нису адаптиране.

Лос Анђелес би могао да осети подрхтавање на минут – читав живот у односу на седам секунди, колико је трајао Нортхридге земљотрес, 1994. године. Потреси би се осетили све до Бејкерсфилда, Окснарда и Санта Барбаре. Око 1.600 пожара би букнуло широм Јужне Калифорније. Моћни афтершокови већи од магнитуде 7 могли би да “самељу” регион, саљући потресе у Сан Дијего и долину Сан Габријел.

Симулација је показала да је могуће да стотине зграда од цигала и бетона може да падне, као и понеки нови, релативно нови солитер од челика. Погинуло би око 1.800 људи, а повређених би било око 50.000, а штета би била око 200 милијарди долара.

О овом раседу недавно је снимљен и холивудски блокбастер у коме је прикзано шта би се све догодило и какво би разарање настало када би ова геолошка појава прорадила:

 

Извор:Телеграф.рс