Издвајамо Србија

СУПРОТСТАВЉАЊЕ АЛБАНСКИМ УЗУРПАТОРИМА: Срби телима бране „Трепчу”!

Након одлуке приштинских власти да буквално отму Рударско-металуршки комбинат “Трепча” Срби са Косова неће седети скрштених руку, већ ће масовно изаћи испред “Трепче” и својим телима спречити да у њу уђу самопрозвани нови власници!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ненасилни отпор, попут барикада које су пре неколико година биле на прелазу Јариње и Брњак, уз дипломатску борбу у Уједињеним нацијама и Бриселу, међу Србима на Косову и Метохији оцењени су као засад најбоље оружје против узурпатора.
Како сами кажу, чекајући заседање хитне седнице Савета безбедности УН, уколико до њега дође, Срби ће се самоорганизовати, јер “Трепча” је од кључне важности за опстанак Срба на КиМ. Осим тога рудници „Црнац“ и „Бело брдо“ добрим делом улазе и на територију централне Србије што још више заошттрава овај проблем.

– Уколико би нам и “Трепчу” узели, отерали би и ово мало Срба што је остало овде. Зато ћемо изађи испред Комбината и голоруки послати поруку да се ње нећемо одрећи, да нам је не могу узети. Стајаћемо ту колико год буде потребно, али нећемо дозволити да нам је отму. Север Косова је ионако одсечен, једино га та “Трепча” држи у животу, ту је запослена већина људи и егзистенција 3.000 породица зависи од ње – каже Србин из северног дела Покрајине, који је спреман да заједно са женом и децом, комшијама и пријатељима изађе да заштити српску имовину на КиМ.

Сазнања потврђује и изјава директора Канцеларије за КИМ Марка Ђурића, који је јуче рекао да су грађани јединствени у ставу да одбране “Трепчу”. Он је рекао је да је Влада заузела политички став, а да треба да донесе и формалну одлуку како би прогласила неважећом одлуку косовских институција о конфискацији “Трепче”. Ђурић је истакао да Србија неће ћутати и да ће наставити да брани своје интересе и бори се да сачува “Трепчу” и своју имовину, јер сматра да је то једино исправно. Он је објаснио да косовске власти покушавају да се домогну имовине која се мери милијардама евра.

– Наша порука је јасна, ми не признајемо одлуке о конфискацији – рекао је Ђурић, додајући да он предлаже да се формално поништи таква одлука и да би о томе данас требало да се разговара у Влади. Такође сматра да треба помоћи Фонду за развој Србије, који је већински акционар “Трепче”, како би покренуо арбитражни поступак. Ђурић је објаснио и да тражи седницу СБ УН из рационалних и дипломатских разлога.

– Ако у Бриселу не може да се разговара, морамо показати алтернативно место за разговор – сматра Ђурић и додаје да то неће решити све проблеме, али је обавеза Србије да покрене њихово решавање.Посланици Српске листе одлучили су јуче да до даљњег замрзну учешће у раду скупштине Косова, због доношења Закона о “Трепчи”. У СЛ сматрају да су Срби на КиМ суочени са једном од најтежих и потенцијално најопаснијих ситуација у последњих деценију и по, а од одлука које ових дана буду доносили зависиће не само политичке судбине представника СЛ већ и судбина српског народа у тој покрајини. Навели су, такође, да одбијају да буду својевољне жртве апартхејда на КиМ.Политички аналитичар Драгомир Анђелковић, говорећи о важности “Трепче” каже да би њен губитак буквално био губитак Косова.

– О значају “Трепче” и томе колико је она важна најбоље говори чињеница да је нацистичка Немачка када је окупирала Југославију 1945. године одбила да “Трепча” припада италијанској окупационој зони, односно Великој Албанији. Чак је војним снагама спречила Италијане да у ту зону уђу. Дакле, то је толико важан рудник, сада не ради пуним капацитетом, али дугорочно гледано, ради се о прворазредном руднику и највећем капацитету економском за привлачење инвеститора на север и уопште останак Срба не северу. Ако би се отела “Трепча” Србима, односно Србији, и дошла под контролу Приштине, то би био губитак највећег ресурса за север. Такође, Албанци би могли да почну да доводе радну снагу под изговором да је то економска миграција, да насељавају становништво и да после неколико година промене етничку структуру севера Косова. Трепча је и економски битна са опстанак и са друге стране, то би Албанцима била полуга за насељавање севера и елиминисање Срба са севера. Ако се избуги “Трепча”, ми губимо последње остатке Косова. „Трепча“ мора да се сачува, иначе, у супротном, ми смо изгубили Косово – упозорава Анђелковић.Премијер Србије Александар Вучић обавио је јуче низ консултација уочи коначне одлуке о поступању државе у случају “Трепче” и Споразума о телекомуникацијама. Седницу Владе планирану за данас премијер је одложио за сутра, како би имао више времена за консултације. Вучић је разговарао са амбасадорима неколико земаља које би могле утицати на решавање ових питања као и са министрима унутрашњих послова Небојшом Стефановићем, одбране Зораном Ђорђевићем, рада Александром Вулином, као и са Марком Ђурићем.

Извор:Ало