Издвајамо Регион

ЈОСИПОВИЋ УПОЗОРАВА: Стање у региону опасно!

Бивши хрватски председник Иво Јосиповић сматра да су добри односи са суседима од виталног значаја за Хрватску, сматрајући стање и развој догађаја у БиХ, али и у целом региону, опасним и тешко предвидивим.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Као што ми више немамо сувислу политику према суседима, нема је ни ЕУ, а ни САД. Највећа је опасност да наше суседство постане поприште обрачуна великих сила и других моћних држава, попут Турске“, рекао је Јосиповић у интервјуу за Слободну Далмацију.
Како каже, ако се то догоди, ни Хрватска неће добро проћи.
Према његовим речима, емотивни и политички фактор за отварање сукоба је често важнији од квалитета расположивог оружја.

Осим тога, додаје, постоје и различити интензитети и модалитети сукоба. На питање да ли се слаже са проценама да би делу међународне заједнице одговарао ратни сукоб у БиХ, Јосиповић каже да се не би усудио да иде тако далеко, али да је сигуран у то да свакако постоје снаге које би своје планове желеле да остваре и по цену сукоба различитих врста. „Ипак, мислим да је судбина БиХ пре свега у рукама тамошњих људи. Водећи политичари имају велику одговорност, најпре према својој држави, да не допусте да поновно потече крв него да БиХ буде оно што јој и ја желим: модерна, успешна и демократска држава Европске уније“, закључује он.

Извор:rs.sputniknews.com