Издвајамо Свет

АДМИРАЛ ХАРИС ШОКИРАО СВЕТ: Војсци САД наређено да се припреми за рат са Северном Корејом, можда почиње вечерас!

Војсци САД је наређено да се припреми за рат са Северном Корејом, са војницима у приправности у Јапану услед очекиваних севернокорејских провокација током предстојеће годишњице.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шеф Пацифичке команде САД-а, адмирал Хари Харис, је рекао војном особљу САД-а стационираном у ваздушној бази Јокота у Јапану да би требало да буду “спремни да се боре са Северном Корејом вечерас.“

Харис је изнео примедбу током инаугуралне свечаности за генерал-потпуковника Џерија П. Мартинеза, који сада командује САД снагама у Јапану.

Харис, који се недавно сусрео са јапанским министром одбране Томоми Инада по питању појачане сарадње, описао је севернокорејске провокативне акције, укључујући и ракетне и нуклеарне тестове, као најхитније претње, извештава Асахи ТВ.

Шеф Пацифичке команде САД-а је такође рекао да све док постоји простор за расправу о напретку Северне Кореје у минијатуризацији нуклеарних бојевих глава, важно је да се ради са земљама које су заинтересоване за борбу против претњи.

“Морамо узети у обзир све могуће кораке да одбранимо домовину САД-а, и да одбранимо наше савезнике,“ рекао је Харис.

“Зато сам наставио да наглашавам трилатералну сарадњу између Јапана, Јужне Кореје и САД. И зато све земље морају наставити да врше притисак на међународну заједницу да гласно осуди севернокорејско ненормално понашање и да буду спремни да се супротставе овом изазову.“

У Сеулу су војне власти рекле за локалне вести МБЦ да су у стању приправности у припремема за више провокације из Пјонгјанга.

Јужнокорејски званичници кажу да би Северна Кореја могла да спроведе бројне провокације, од тест-испаљивања балистичких ракета средњег ранга до лансирања балистичких ракета из подморнице, или СЛБМ.

Ескалација напетости на полуострву и наставак севернокорејских кршења санкција резолуција Савета безбедности Уједињених нација су навели САД, Јужну Кореју и Јапан да потраже оштрију казну.

У четвртак је амерички Стејт Департмент рекао да ће се америчка амбасадорка у УН Саманта Пауер састати са званичницима у Токију и Сеулу како би координирали међународним санкцијама.

Пауерова се такође очекује у посети селу Панмуњом, између две Кореје, на годишњицу оснивања Корејске радничке партије у понедељак, да упути поруку којом се осуђују севернокорејске провокације, извештава Неwс 1.
Извор: Wебтрибуне.рс