Издвајамо Србија

ДОКТОРКА ГРУЈИЧИЋ: Мала група има превише новца отетог од већине, која нема ништа, искоренићу ТАЈ ТУМОР!

Докторка Даница Грујичић, једна од наших најбољих неурохируга чијом је заслугом Србија добила гама нож – спас за пацијенте са тумором мозга, сада има нову мисију – да заједно са младима осмисли „како даље“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У тексту и видеу на свом фејсбук профилу ова утицајна докторка Клиничког центра Србије и врхунски стручњак у најтежој области неурохирургије, позвала је младе – студенте, средњошколце, оне са послом и оне који га још траже… да дају одговор на то „како старији могу да помогну младима“.

Како цела прича не би остала само још један пост који се дели друштвеним мрежама, докторка Грујичић позвала је заинтересоване да вечерас у 19 часова дођу на трибину коју организује у згради београдске општине Савски венац. Њена идеја је да пробуди енергију код младих како би се нешто променило у друштву, а у њихову корист.

– У претходних месец дана јавило ми се 76 здравствених радника углавном из Немачке који нису имали где да се запосле и који су били принуђени да оду како би могли да се усавршавају и живе од свог рада. Јавило ми се преко 100 здравствених радника који волонтирају у Србији, Републици Српској или Црној Гори по неколико година или уопште не могу да нађу посао – написала је докторка Грујичић и додала:

„А ми не можемо ништа да урадимо јер закон не дозвољава нова запошљавања. У народу који је болестан, не може да се запосли лекар због стотине носача фасцикла по администрацијама који морају да буду намирени после избора јер су успешно одрадили кампање. Не могу да се запосле учитељи у држави у којој је образовање у хаосу јер у управним одборима и дипломатији седе људи са платама од по пар милиона динара. Што је најгоре сва предузећа на ивици пропасти једино управни одбор живи. Колико вам је господо довољно за живота да узмете пара да оставите нешто и другима да живе?! Није тачно да новца нема, него једна мала група има превише новца отетих од велике већине која нема ни мало новца више“.

Како сматра, у земљу у којој влада бела куга, младим девојкама постављају ултиматум да не смеју да роде ако хоће посао а држава ћути на то јер ће тако добити још једног незапосленог.

– Младима се уместо културе сервира ријалити и жута штампа како се не би бавили науком и усавршавањем. На функцијама седе људи од 80 година као да не постоји млад и образован човек. Наша деца која у ИТ технологији праве чуда по свету не добијају подстицај од државе да овде крену да праве милионе и запошљавају људе, већ су субвенције одређене за стране фирме – огорчена је докторка.

Оно што је и најпоразнија чињеница, каже даље, то је што деца у двадесетим годинама која би требало да буду пуна живота, енергије и бунта масовно пате од депресије и немају вољу за животом, а камоли да стварају нови систем.

– Ја знам да можемо много тога да урадимо за вас и да може да се пробуди енергија. Желим разговор и конкретне предлоге шта да урадимо даље и како ми старији који вам нисмо оставили лепу земљу и друштво, да помогнемо вама да ви створите државу какву желите – каже докторка у позиву за вечерашњу трибину.

Осим по својој стручности и ангажовању око гама ножа, докторка Грујичић била је и политички активна. Она се, наиме, 2012. године кандидовала на председничким изборима испред Социјалдемократског савеза.

 

Извор:Блиц.рс