Издвајамо Свет

ХИЛАРИ СЛАВИ! Да ли је афера „избегавање пореза“ Трампу заувек затворила врата Беле куће?

Након открића „Њујорк тајмса“ да кандидат републиканаца за Белу кућу Доналд Трамп од 1995. године избегава плаћање пореза, у табору демократа већ је почело славље. Иако није у питању утаја пореза, већ легалан начин за заобилажење законске обавезе, демократе сматрају да је ово коначан ударац од ког се Трамп неће опоравити.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У тексту који је „Њујорк Тајмс“ објавио синоћ на свом сајту се наводи да је тај лист од анонимне особе добио првих неколико страна Трамповог пореског извештаја за 1995. годину за подручје савезних држава Њујорк, Њу Џерзи и Конектикат, а који показује да је он те године забележио нето губитак од 915.729.293 долара.Лист наводи да је пријава колосалног губитка од готово милијарду долара била довољна да Трампу омогући да на сасвим легалан начин од својих прихода који су подложни опорезивању сваке године одбије 50 милиона долара током наредних 18 година, односно до 2013. године.

Трампов политички табор одмах је објавио саопштење, али у њему се не спомиње губитак готово милијарде долара већ се – пажња скреће на „Њујорк тајмс“ за који тврде да је до података дошао на нелегалан начин. Лист је окарактерисан као „продужена рука кампање Хилари Клинтон, Демократске странке и њихових посебних глобалних интереса“.Такође, у саопштењу се додаје да је Трамп „вешт пословни човек“ који познаје пореску политику боље од било кога ко се икада кандидовао за председника САД.Једна од тема кампање на коју је Трамп у финишу предизборне трке ставио у центар пажње је и промена пореског система. Кандидат републиканаца изјавио је у Детроиту да ће, ако буде изабран за председника, смањити порезе и да ће са његовим новим економским планом Америка „доживети скок”.
Трамп је навео да ниједна компанија не би требало да плаћа више од 15 одсто пореза на приход.Чланак „Њујорк тајмса“ у табору демократа примљен је са одушевљењем. Сама Хилари огласила се на Твитеру. „Трамп је изгледа избегавао да плати порез готово две деценије, док су милиони породица платили свој порез“, написала је Хилари.
О порезу Клинтонова и Трамп расправљали су и током прве од три дебате одржане прошле пре неколико дана. Бивша секретарка је тада критиковала Трампа јер није објавио податке о својим приходима и плаћању пореза, додавши да то поставља питања о његовом стварном богатству. Она је навела и да Трамп није уопште платио федерални порез на доходак.

„То показује да сам паметан. Имам велик доходак“, рекао је у једном тренутку Трамп и додао да је време да САД води неко ко зна нешто о новцу.Клинтон је Трампа током дебате оптужила и за превару. Како је рекла, разговарала је са многим људима које је Трамп преварио и није им платио иако је негова компанија имала уговор са њима. Трамп је на оптужбе одговорио да су се случајеви неплаћања догађали када посао није био обављен како треба.

Извор:Блиц