Издвајамо Свет

Неуспех референдума непријатан за Орбана, али није пораз

Виктор Орбан (фото:Јутјуб)

Неуспех референдума о мигрантским квотама у Мађарској представља ударац за Виктора Орбана, оценила је агенција АФП, док аналитичари указују да то јесте „непријатно, али не представља катастрофалан пораз“ за мађарског премијера.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

АФП је синоћ навела да, иако је 98 одсто оних који су гласали рекло „не“ мигрантским квотама, излазност била само 43 одсто.

Опозиционе снаге су одмах позвале Орбана да поднесе оставку, а групе за људска права су га оптужиле да распаљује страховања од миграната, иако у Мађарској има само неколико стотина тражилаца азиланта, наводи француска агенција.

АП истиче да је влада објавила „убедљиву победу“ на референдуму, док аналитичари сматрају да резултат о слабој излазности јесте „непријатан за Орбана, али не представља катастрофални пораз“.
На основу 94,8 одсто пребројаних гласова, референдум у Мађарској није успео јер је на њега изашло мање од 50 одсто бирача, али се 98,2 одсто изашлих изјаснило против обавезујућих квота ЕУ за прихват миграната, што функционери владајуће странке и владе ипак тумаче као победу.

Извор:Танјуг