Издвајамо Свет

РУСИ ИМ ТРЕНИРАЈУ ЖИВЦЕ, ЕВРОПА У ПАНИЦИ: Ту-160 лети изнад Шпаније – цео Нато подигао Ловце! (ВИДЕО)

Борбени авиони четири европске земље пресрели су два руска борбена авиона тупољев Ту-160 на путу од Норвешке ка северној Шпанији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Авиони из Норвешке, Велике Британије, Француске и Шпаније, пресрели су руске ловце на ободима свог ваздушног простора, јавио је ББС.

Како се наводи, инцидент се догодио у тренутку високих тензија између Запада и Русије. Аналитичари наводе да се број руских авиона које пресрећу НАТО авиони знатно повећао.

Инцидент се догодио 22. септембра, али није био познат јавности све до објављивања саопштења француског Министарства одбране. У саопштењу се наводи да су два норвешка авиона прва спазила руске ловце на северу и да су подигнута још два ловца Ф-16 како би их испратили до југа Шкотске.

Британија је послала борбени авион тајфун који је пратио руске ловце западно од Шетландских острва, али их није пресретао. Како се наводи, руски авиони нису ушли у британски ваздушни простор.

Два шпанска ловца Ф-18 коначно су пресрела руске авионе северно од града Билбао, после чега су се руски ловци окренули и вратили, наводи ББС.

Исланд се истог дана жалио да су два руска ловца летела превише близу цивилних авиона. Они су навели да су борбени авиони летели између 1.800 и 2.700 метара испод путничког авиона који је летео од Рејкјавика до Стокхолма.

 

Извор: Агенције/ББС