Издвајамо Свет

РУСИЈА И ТУРСКА ОЈАЧАВАЈУ РАЗМЕНУ: Циљ је 100 милијарди годишње!

Русија и Турска очекују да ће билатерална трговинска размена бити подигнута на 100 милијарди долара годишње, а конкретни кораци ка томе биће тема састанака председника двеју земаља, као и заседања руско-турске међувладине комисије који ће бити одржани следеће седмице у Истанбулу, изјавио је турски министар економије Нихат Зејбекчи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Русија и Турска су земље које су у стању да се међусобно допуњавају. Оно што немамо ми, има Русија, и обрнуто: оно што нема Русија, има Турска. Наша трговинска размена пре кризе у односима била је 38 милијарди долара, а ми смо поставили важан циљ да постигнемо ниво од 100 милијарди долара – рекао је Зејбекчи.
Према речима министра, за турску страну је веома важно да се заједно с руским колегама предузму све неопходне мере како би се односи двеју земаља вратили на ниво пре кризе која је почела 24. новембра 2015. године. Москва и Анкара поставиле су много циљева мешовитој комисији, пре свега, ширење сарадње у сфери трговине, инвестиција, уговора о раду, као и отклањање баријера за бизнисмене.

– Потребно је да ширимо сарадњу и с руским регионима. Велика пажња биће посвећена питањима трговине у националној валути, као и сарадњи у банкарској и финансијској сфери. Поред тога, наравно, најважније теме за обе земље јесу сарадња у енергетици и туризму. Сматрамо да је неопходно створити услове за повећање туристичког прилива у оба правца, а у Истанбулу се припремамо да с руском страном разговарамо о томе какве кораке можемо да предузмемо – рекао је турски министар.

Зејбекчи је додао да би с министром за економски развој Русије Алексејом Уљукајевим 9. октобра потпише заједничко саопштење у којем ће бити речи о стварању заједничког турско-руског инвестиционог фонда, чији је циљ финансирање заједничких инвестиција у трећим земљама.
– Поред тога, планирамо да користимо искуство Русије у вези с функционисањем Руског фонда за директне инвестиције – додао је Зејбекчи.

Извор:rs.sputniknews.com