Издвајамо Свет

АМЕРИКАНЦИ „ПЛАЧУ”, РУСИ СВЕ ЈАЧИ: Уз своју јужну обалу Балтика Русија поставила противбродске ракетне системе „Бастион”!

Русија је на обали Балтика испред Калињинграда поставила ојачани дивизион са обалским ракетним системима „Бастион”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сам дивизион ће функционисати у саставу ракетних јединица руске Батичке ратне флоте.

„Бастион” – који је први пут прошле недеље примењен у Сирији у ратним условима – користи надзвучне противбодске ракете „Оникс” које имају навођење на циљ.

У стању је да штити 600 километара морске обале, а уништава бродове различитих класа који дејствују самостално и као део поморских конвоја или у спрези са авионима.

Има заштиту и од ватреног и радиоелектронског ометања.

Министарство одбране Русије је 8. октобра потврдило да је у Калињинградској области дислоцирало и мобилне ракетне системе „Искандер-М”.

Неки експерти процењују да је Русија већ са овим системима на својој најзападнијој граници стекла тактичку надмоћ над свим што НАТО има у њиховом домету.

Зато не изненађује што је амерички Стејт департман објавио да руско постављање ракетних система ваздушне одбране С-400 и балистичких ракета „Искандер” у руској енклави Калињинград „дестабилизује европску безбедност”.

„Русија је упућивала претње да ће преместити своје ракете „Искандер” у Калињинград током протеклих 10 година као одговор на разна дешавања у Европи, од којих ниједно не захтева такав војни одговор. Позивамо Русију да се уздржи од речи или дела која нису у складу са циљем промовисања безбедности и стабилности”, поручио је портпарол америчке дипломатије Џон Кирби.

Извор: fakti.org