Издвајамо Свет

АМЕРИЧКИ ИЗБОРНИ СИСТЕМ МОЖЕ СВЕ ДА ПРОМЕНИ: Трамп можда не постане председник САД, одлучују електори, ево како..

Иако је победио на гласању 8. новембра и даље постоји теоретска могућност да се Доналд Трамп не усели у Белу Кућу као председник САД.

Сада све зависи од електора, који својом одлуком могу да преокрену резултат.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Доналд Трамп освојио је више електора, иако је Клинтонова освојила више гласова.

У фокусу компликованог америчког изборног система јесу избори, али можда важнији од гласања је изборни колегијум (колеџ). Тај колегијум треба да потврди избор новог председника, односно да га изгласа. То би требало да се догоди 12. децембра, пише “Блиц”.

 

Како би Трамп ипак могао да остане без фотеље у Белој кући?

Електори ће делегирати своје гласове у односу на то како је гласала држава из које долазе. И од тог правила постоји изузетак, па су електори неких држава слободни да промене одлуку или чак да не гласају ни за кога (бели листићи).

Управо ту се крије опасност по Трампа. Председник постаје онај ко освоји просту већину на изборном колегијуму, па део незадовољних грађана управо у електорском колегијуму види шансу да Трамп ипак не постане 45. председник САД. Ипак, ретко се дешава да толики број електора промени мишљење тако да на гласању на колегијуму у потпуности преокрену резултат.

 

Петиција да се гласа за Хилари Клинтон

Грађани САД незадовољни Трамповом победом покренули су петицију у којој је упућен позив колегијуму електора да за новог председника САД средином децембра одаберу Хилари Клинтон, а не Доналда Трампа. Петицију је до сада потписало два милиона људи.

“Позивамо електоре да игноришу гласање у својим државама и дају своје гласове секретару Клинтон. Трамп није погодан да буде председник САД. Његово жртвовање толико Американаца, његова импулсивност, грубост, лагање, признање сексуалних напада у прошлости и потпуни недостатак искуства чине га опасним по Републику”, пише у петицији.

Аутори петицији подсећају и на апсурд америчког изборног система према коме је победник Трамп са већим бројем освојених електора, иако је Клинтонова освојила већи број гласова бирача. Трамп је добио 290 електорских гласова на председничким изборима, а Клинтонова 232, иако је освојила 200.000 гласова више

 

Извор: Блиц