Србија

Велика замка Приштине:Eво како желе да навуку Србију да призна Косово!

Наши сународници са КиМ упозоравају на замке Приштине при формирању ЗСО. Ђурић: Заједници суштинска овлашћења или је дијалог бесмислен.

ЗАЈЕДНИЦА српских општина, какву у овом тренутку жели да успостави Приштина, није нам ни потребна, а уколико би имала ингеренције невладине организације уместо суштинских овлашћења, била би више на штету него на корист српског народа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На ову опасност политички представници Срба са севера Космета указали су у петак директору Канцеларије за КиМ Марку Ђурићу са којим су се састали у Београду.

Они су, наиме, забринути због одбијања Приштине да отпочне формирање ЗСО и њихова сугестија је да би Влада Србије, кроз дијалог у Бриселу, требало да изврши притисак како би се коначно створили услови за формирање ЗСО и спречила додатна ескалација неповерења и заоштравање односа између српске и албанске политичке елите на КиМ.

– Без институционалних механизама које ће ЗСО обезбедити, српски народ не може да решава своје проблеме који се гомилају услед радикализације водећих албанских политичких странака и све осетније политичке нестабилности у покрајини – истакли су представници Срба са КиМ на састанку.

Ђурић је од њих затражио још мало стрпљења:

– ЗСО мора бити формирана са овлашћењима у области образовања, здравства, економског развоја, просторног планирања, руралног развоја, заштите животне средине и информисања, која су предвиђена Бриселским споразумом и пратећим договорима. Све друго би значило избегавање преузетих обавеза и обесмишљавање дијалога уз посредовање ЕУ.

Једини начин да се дође до договора о спровођењу споразума о ЗСО, по његовој оцени, јесте да се Срби са КиМ коначно уваже:

– Доста с понижавањем Срба са КиМ. Они желе ЗСО предвиђену договором Београда и Приштине, а не Тачијеву или Мустафину заједницу. Не треба да буду никоме украс на састанцима с међународном заједницом. Они не представљају само сами себе, већ 120.000 Срба који живе на КиМ и још 247.000 протераних.

ПРВО ПОЗИВНИ БРОЈ, ПА СТАТУТ

ИЗРАДА статута ЗСО почеће одмах након што Косово добије позивни број, 15. децембра. Овај ће процес ићи упоредо са уклањањем паралелних структура Србије на Косову – наводи се у извештају који је власт у Приштини доставила ЕУ.

Извор: Новости