Издвајамо Свет

Владимир Путин и Доналд Трамп формирају савез да униште ИСИС једном за свагда

Ледени односи између САД-а и Русије су почели да се загревају када је лидер Москве, Путин, поздравио победника избора раширених руку са надом да ће се однос између суперсила вратити “са ивице кризе.“

Нови партнери ће можда склонити оружје својих народа једни са других, и уместо тога их усмерити ка монструозном смртоносном култу џихадиста ИСИС-у.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Трамп је раније најавио да ће једна од његових првих уредби као председника бити да својим генералима да 30 дана да развију план како да победе смртоносни култ.

Неки аналитичари су предвидели да ће Трамп и Путин наћи заједнички језик и појачати војне операције против ИСИС-а.

Трамп је раније оптужио поражену ривалку Хилари Клинтон да је спремна да започне Трећи светски рат у Сирији.

 

Појављујући се на скуповима пре његове изборне победе, Трамп је рекао да би Русија била вредан савезник у разбијању ИСИС-а.

Говорећи у Невади, Трамп је рекао: “Рећи ћу, ако се сложимо са Русијом и Русија пође са нама и уништимо ИСИС, то је сасвим у реду што се мене тиче.“

Кампање руског бомбардовања против смртоносног култа су пале у други план како су се суперсиле завадиле око сиријског грађанског рата – сукоб политичара који је могао да се претвори у “глобални рат.“

Путинова ратна флота није комплетно у Сирији али један јак део почиње напад на терористе у Алепу. Кремљ инсистира да јака борбена група од пет ратних бродова и три подморнице крене у борбу против ИСИС-а.

 

ИСИС је тренутно потиснут са њихове територије, али су стручњаци изразили страх да Запад треба да учини више да заустави терористички култ.

Курдске снаге које подржава коалиција коју предводи САД су кренуле ка граду џихадиста Раки, када је британски секретар за одбрану Мајкл Фалон најавио да ће РАФ подржати нападе на ИСИС током офанзиве.

Адмирал Лорд Вест је рекао, док је Трампов избор био “изненађење,“ да је сувише рано да се каже шта ће он значити за глобалну безбедност – претходно упозоравајући да “рат долази, а Британија није спремна.“

Он је додао да ће Трамп вратити обавезу да европске нације пумпају НАТО буџете за одбрану.

 

Извор: Wебтрибуне.рс