Занимљивости Издвајамо

ВРЛО ПОУЧНА ПРИЧА О ДВА БРАТА: Чита се за два минута али МУДРОСТ остаје ЗАУВЕК!

Поучна прича је о два брата који су имали своје неспоразуме и свађе, док се није појавио човек који је учинио нешто невероватно.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Друштвеним мрежама се проширила једна кратка прича са поруком која ће вас натерати да добро размислите. Ако вас је неко наљутио и пожелели сте да направите дистанцу између вас и те особе, или чак “зид”, прочитајте ову причу.

За читање вам је потребно два минута, али мудрост коју ћете упити остаје заувек.

“Била једном два брата која су живела на суседним фармама и посвађали су се. У последњих 40 година била је то прва озбиљна свађа. У тих 40 година браћа су живели један поред другог, волели се и помагали.

Међутим, одједном се та идила покварила. Све је почело од малог неспоразума који је водио до велике свађе и грубих речи после којих су уследили месеци ћутње. Једног јутра, неко је покуцао на врата старијег брата. Отворио их је и угледао човека са столарским алатом.

– Тражим посао. Можда би се овде на твојој фарми могао наћи неки послић за мене? – упитао га је човек.

– Да. Знам шта би могао да урадиш за мене. Видиш ону кућу с друге стране потока? Ту живи мој сусед, заправо, млађи брат. Прошлог месеца је између нас била ливада, али је он нешто копао од реке до ту и сад је између нас поток. То је направио како би ми напакостио, али вратићу му ја… Видиш она дебла поред штале? Хоћу да ми направиш ограду од два метра да више не видим ни њега, ни његову кућу”, одговори старији брат.

– Све ми је јасно. Дај ми бушилицу и видећеш како ћу то сјајно да направим – рекао је столар.

Старији брат је отишао до града, столару је дао потребни материјал и отишао. Целог дана вредно је радио…

Када се предвече старији брат вратио, столар је завршио посао, али је био запањен! Ограде уопште није било. Столар је направио мост који је спајао две обале потока. Био је то прелеп мост, а са његове друге стране му се приближавао његов млађи брат широм раширених руку.

– Стварно си сјајан човек када си направио мост после свега што сам ти рекао и урадио – рекао је млађи брат.

Браћа су стајала сваки на својој страни моста, па су полако кренули један другом у сусрет, сусревши се на средини. Видели су да столар подиже своју кутију са алатом и креће.

– Хеј, причекај! Остани пар дана код нас, има још пуно ствари које би могао да направиш – рече старији брат.

– Врло радо, али морам да направим још пуно мостова… – одговорио је столар.”

Да ли је боље правити “зидове” и “ограде” или, правити “мостове” између људи, пријатеља и ближњих? То остаје на вама…

 

Фото: pixabay.com

Извор: Београд.ин