Издвајамо Свет

ДЕСНА РУКА ХИЛАРИ: Хрватица која враћа Клинтонове у Белу кућу!

Вегета и вунене чарапе из Херцеговине опет ће ући у Белу кућу ако победи Хилари Клинтон на изборима за америчког председника. Најјача хрватска веза у Белој кући током мандата Била Клинтона и Барака Обаме била је Хрватица Каприсија Пенавић Маршал.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иако је формално била лични асистент Хилари Клинтон, те шефица протокола Беле куће, права је истина да је реч о дугогодишњој пријатељици Клинтонове. Толико су блиске да многи упућени у њихов однос тврде да је Каприсија била „друга мама“ Челси Клинтон.

Укључена је у кампању Хилари Клинтон од самог почетка, док је Хилари још вагала да ли да се кандидује. Одмах се прикључила својој пријатељици да јој помогне у походу на Белу кућу. Део њеног ангажмана у кампањи откривају и мејлови који су, попут Хилариних, украдени и објављени – сви говоре о организацији кампање, прикупљању новца и потпуној посвећености, толико да је нудила своју кућу у Вашингтону за пријеме или смештај колега кад би нешто зашкрипело у организацији.

„Тата ме је водио у Херцеговину“

Каприсија Пенавић Маршал била је тиха сарадница Клинтонве све док је тадашња америчка државна секјретарка није 2012. у Загребу представила као највише позиционирану америчку Хрватицу у америчкој администрацији и своју пријатељицу од чијег је тате Франка чула много о Хрватској.

„Тата је 1959. отишао у САД због политичких разлога. Тражио је нови, бољи живот и да, мислим да га је нашао, али никад, никад није заборавио одакле долази. Толико сам поносна што ме одгајао у том духу и што ми је обичаје домовине учинио саставним делом живота, што ме као дете водио у Херцеговину“, рекла је Каприција након инаугурације хрватске председнице Колинде Грабар-Китаровић, пише Вечерњи.хр.

Њени рођаци говоре о њој као девојчици која је лето 1974. провела код њих. Њен братић Станислав Краљевић откриоје да је деда малену Каприцију, која није говорила хрватски, научио псовку „ј… ти јарца“.

Отац је заразио политиком

„Не сећам се те псовке“, каже Каприција и додала да никада није научила хрватски. Њена мајка Мари пореклом из Мексика, код куће су говорили енглески, али била је део хрватске заједнице у Кливленду.

„Суботама и недељама ишли смо у хрватски клуб, на утакмицу. Скупила би се цела породица, тата, стриц, браћа, сестричне. Потом би се јело и плесало“, говори о одрастању у том америчком граду. Отац ју је заразио политиком, каже, но политички погледи били су им дијаметрално супротни. У америчким приликама отац је подржавао републиканце, а она демократе.

„Били смо на супротним странама, тата је био за Роналда Регана, а ја за Џимија Картера и константно смо се расправљали и водили дискусије о томе“.

Онда је на сцену почетком 90-их година Бил Клинтон. Освојио је Каприцију. А тату?

„Показала сам му видео са Клинтоновим говором. Пажљиво га је погледао и заћутао. Онда је прозборио: ‘Охо, прави је. Он је тај. Победиће Џорџа Буша“ рекоа јој је. Очева реакција само ју је уверила да је план који јој се врзмао у глави исправан.

„И тад сам одлучила. То је то, ја ћу радити за њега“, рекла је Каприција. Млада правница кренула је у Аркансас, да помогне Клинтону да уђе у Белу кућу. План јој се изненада променио кад је упознала Клинтонову супругу Хилари.

„Нико није хтео да ради са супружником, сви су хтели да раде за кандидата. А Хилари ме одушевила: била је тад већ међу стотину најбољих америчких адвоката, пуна енергије. Њена агенда и њен програм били су изврсни. Тад сам рекла себи: ‘Желим бити ту и желим да јој помогнем да помогне њему’. У њеном тиму било је само неколико људи, тако да сам радила све“, говори Каприција о почетку сарадње која је брзо прерасла у пријатељство.

Томе је кумовало и низ – из ове перспективе – комичних ситуација, као када је, на свом првом задатку, Каприција чекала Хилари на – погрешном аеродрому.

„Први, али баш први пут који сам јој организовала био је лет на скуп у Лузијани. Стигла сам пре ње, дошлана аеродром да је покупим кад чујем како ми неко виче: ‘Авион смо преусмерили на други аеродром’. О, Боже. Трк у ауто и вози. Нашла сам је на том другом аеродрому, а онда манијакално возила до места састанка. Хилари је путем викала: ‘Успори, успори!’ Али стигле смо на време. Кад је те вечери требало да се вратимо кући, авион се покварио. Тако смо нас две саме седиле сат и нешто и разговарале о свему. И заиста ‘кликнуле'“, каже и додаје: „Да, ја сам ‘задужена’ за комичне ситуације“.

Једну такву видео је цели свет. Каприција је постала глобална вест кад је, као шефица протокола Обамине администрације, пала на дочеку мексичког председника Хесуса Калдерона.

„Потпетица ми је била запела у процеп између плочица. Сви су били јако љубазни. Обама је викнуо камерама да не снимају. А ја? У глави ми је било: ‘Устани и настави да радиш. Умријећеш од срама кад будеш сама’. Обама се није смејао, али је од тада сваки пут кад бисмо кренули према улазу понављао: ‘Хоће ли остати на ногама? Хоће ли пасти?’ Чим бих се мало спотакнула, ето њега: ‘Ииии, ево је, пада'“.

Комична ситуација

Још једне од комичних ситуација присетила се и сама Хилари Клинтон у својим мемоарима. Након добијених избора и пресељења у Белу кућу, сви су се уходавали у правила. Једно од правила тајне службе односило се на процедуру улазака запослених и посетилаца у Белу кућу, а енглески је акроним гласио „Wаве“, што би у преводУ значило „махни“. Каприција је то схватила дословно.

„Ходала је около носећи хаљину коју је требало тог дана да носим за инаугурацију и махала обезбеђењу да је пусте да уђе“, стоји у књизи. Такође, Хилари пише да Каприција води бригу и о најмањим детаљима, па чак и фризури Клинтонове.

Но неке ситуације и нису биле смешне. Хилларy је с пуним поверењем поверавала бригу о ћерки Челзи својој сарадници. Тако је 1995. током посете Москви протокол налагао да се Хилари вози у аутомобилу са супругом америчког амбасадора. Одлазећи из Кремља, где су преноћили, Хилари је у ретровизору гледала како Челзи и Каприција стоје на степеницама, чекајући да уђу у свој аутомобил који је обично био на зачељу штићене колоне. Но аутомобил није долазио, а колона, праћена полицијом, полако је кретала. Каприција је потрчала према првом комбију који је видела – испоставило се да довози чисте чаршафе у Кремљ. Возач је знао енглески и Каприција га је наговорила да прати колону према аеродрому. Зауставили су их на улазу. Руско обезбеђење препознало је Челси али није им било јасно шта ради у руском комбију.

„Каприција је, као и увек, решила проблем“, пише Хилари.

Вунене чарапе у Белој кући

Каприција и Хилари су добре пријатељице – она и њен супруг, кардиолог, с којим има једног сина, проводили су и одморе са Клинтоновима. Преко ње је Хилари научила много тога о Хрватској, посебине за време рата. Но Клинтонови су ипак о „старом крају“ највише научили од њеног оца.

„Донео је у Белу кућу чарапе и прслук које је исплела моја бака, али и домаће вино. Мој тата воли да прича. Јако пуно говори. Говори о Хрватској, о историји, и то је њима био примарни извор информација. А кад би дошли у Кливленд, откуда и данас набављам пршут и Вегету коју трпам у сва јела и којом су сви залуђени, али ја не желим да им одам тајну да ми је не би покуповали“ каже Каприција.

Пре три године повукла се с дужности шефице протокола Беле куће. Проценила да је време да буде уз Клинтонове и помогне им да опет уђу у Белу кућу.

Извор:Вечерњи лист.хр