Издвајамо Србија

ДОГОВОР СА НАТО!Небо над Косовом биће ускоро поново српско?!

Делегација Владе и Контроле летења Србије и Црне Горе спрема се за састанак који ће се 14. децембра одржати у седишту НАТО у Бриселу, а на коме ће се разговарати и о контроли доњег слоја ваздушног простора над Косовом и Метохијом и могућности да се оно врати у наше руке!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Небо над Косовом од 1999. године, према Кумановском споразуму, контролише Кфор и за доњи део ваздушног простора (испод 8.000 метара) надлежан је командант мисије НАТ, а у пракси рај де посла обавља прилазна колтрола летења са торња у Приштини, јваљају „Новости“.

Наши захтеви су спремни и став је сасвим јасан, Учинићемо све да бранимо наш простор – рекао је том листу Радојића Ровчанин, дирекртор СМАСТА.

Да Београд и челници НАТО разнатрају ову тему потврдио је и премијер Александар Вучић, који је јуче после састанка са генсеком Алијансе Јенсом Столтенбергом рекао да се разговарало о доњем слоју ваздушног простора на КиМ, да ће се експерти обеју страна ускоро састати и да верује да ће бити позитивних решења.

Горње слојеве ваздушног простора Кфор је 2014. деегирао мађарском „Хунгарконтролу“ који има уговор на пет година, а по његовом истеку очекује се нови јавни позив за „контролора“, на који може да се јави и Контрола летења Србије и Црне Горе.

Извор:Новости