Издвајамо Свет

ДРАМАТИЧАН ОБРТ ПРЕ ИЗБОРА: Трамп ће бити 45. председник САД?!

Вест да је ФБИ открио још 650.000 електронских писама Хилари Клинтон унела је хаос у кампању пред саме изборе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„То се зове октобарско изненађење – драматичан обрт непосредно пре избора“, пишу немачки медији о америчкој кампањи, а преноси Дојче веле.

Одједном је предизборна кампања у Сједињеним Државама поново узбудљива, пише Шпигел онлајн. Клинтонова је у дефанзиви, Трампу иде боље. „Тако брзо то може да иде: Пре мање од две седмице Доналд Трамп је Лас Вегас напустио као губитник.

Након последњег ТВ дуела против Хилари Клинтон чинило се да је његова судбина запечаћена. У недељу се Трамп тријумфално вратио са старим ускликом: Ухапсите Клинтонову. Она намерно, вољно и са циљем чини кривичних дела. Вест да је ФБИ открио још неких 650.000 електронских писама унела је хаос у кампању пред саме изборе, потпуно уздрмала Клинтонову јер је сада на њој негативни фокус. Тако нешто се зове октобарско изненађење – драматичан обрт непосредно пре избора. Клинтонова је себе већ видела као победницу. И тако у овој последњој недељи пред изборе Клинтонова је исцрпљена, Трамп охрабрен. Све је још много неизвесније“, пише Шпигел онлајн.

Шта се десило: Шеф ФБИ Џејмс Коми је у петак саопштио да ће ФБИ поново да се бави афером око приватног имејл сервера Хилари Клинтон јер су се појавили нови мејлови који би могли да буду релевантни. То је било све што је он рекао. Медији у САД су то назвали правом бомбом пред изборе, Клинтонова је реаговала љутито и тражила више детаља.

Мејлови потичу из лаптопа бившег конгресмена Антонија Вајнера, против којег ФБИ води истрагу због сексуалних ескапада, укључујући и мејлове које је слао девојчици од 15 година. Вајнерсова супруга Хјума Ебедин која у међувремену живи одвојено од њега је блиска саветница Хилари Клинтон. Супружници су користили рачунар заједно.

Уз то, како преноси портал немачког јавног сервиса тагесшау, изгледа да је Викиликс потврдио оно што је Доналд Трамп више пута говорио: Хилари Клинтон је пред ТВ дебате унапред добијала питања.

„Платформа Викиликс је објавила поверљиве мејлове Демократске партије који буде сумњу да је Хилари Клинтон унапред добијала питања за ТВ дебате. Си Ен Ен је реаговао и отпустио угледну политичку аналитичарку Дону Брејзил која је судећи по електронској комуникацији питања прослеђивала екипи Хилари Клинтон. Си Ен Ен је саопштио да прихватио оставку Брезил још 14. октобра. У овом случају, реч је о мејловима које Брејзилова слала шефу изборног штаба Клинтонове Џону Подести и другим менаџерима кампање који се односе на ТВ дебате чији је домаћини био Си Ен Ен и у којема је Клинтонова наступала против Бернија Сандерса.

Брејзил је једна од најпознатијих личности партијског апарата америчких демократа. Од јула је привремени лидер те странке, након што претходна шефица морала да се повуче – такође због открића ВикиЛикса. Од јула је њен уговор са Си Ен Ен залеђен и она није радила као аналитичарка.

Доналд Трамп је у више наврата наводио да су Демократе унапред обавештене о питањима у ТВ дебатама, али никада није имао доказе. Нова открића Викиликса су део целе серије објављених документа, који се заснивају на интерним мејловима хакованог налога Џона Подесте и тешко терете изборну кампању демократа. Обавештајне агенције сумњају да иза хаковања стоји Русија. Клинтонова у томе види покушај да се утиче на предизборну кампању на њену штету“, пише тагесшау.

Све то резултира тиме да је предност Клинтонове у анкетама са двоцифрене спала на само један процентни поен. За њу би тренутно гласало 46 одсто Американаца, а за Трампа 45 одсто, показала је анкета Вашингтон поста и телевизијске мреже АБЦ. Још, дакле, има довољно неопредељених.

Кључ за улазак у Белу кућу

Портал н24 доноси интервју са историчарем Аленом Лихтманом у којем он каже да ће на изборима у САД победити Доналд Трамп. Ниједна анкета није тако прецизна као његов упитник, тврди овај професор на Вашингтонском универзитету Америка који је од 1981. увек тачно прогнозирао будућег председника САД. Међутим, прогноза му никад није овако тешко пала као 2016, каже 69-годишњи професор.

„Овај човек који зна како изгледа кључ за Белу кућу уверен је да ће Доналд Трамп бити 45. председник САД. Тај кључ се састоји од 13 питања којима он прогнозира будућег председника или пак доказује зашто је неко то постао“, пише портал.

До кључа је дошао анализирајући изборе у САД од Победе Абрахама Линколна (1860) до Џимија Картера (1981) заједно са руским научником Владимиром Кејлисом Бороком. Тако се искристалисало 13 питања на које треба одговорити са „тачно“ или „нетачно“. Лихтман за сваке изборе актуелизује своју књигу („Predicting the Next President: The Keys to the White House 2016”). То су питања која се тичу успеха претходних влада, харизме председника који је тренутно на функцији или кандидата, скандала и расположења у друштву. Ако се на шест или више питања може договорити са „нетачно“ онда – губи кандидат партије која је тренутно на власти. Овај кључ је увек функционисао, рекао је Лихтман за Вашингтон пост: „Ја не гледам у кристалну куглу. Питања за кључ су заснована на историји.“ Прогнозе за изборе су као прогнозе земљотреса. Гледа се каква је стабилност. Ако је добра, онда партија која је на власти добија изборе. Ако је фаза после земљотреса – онда партија на власти губи изборе, сматра он.

А ево и Лихтмановог кључа за Бели Кућу: Лихтман сматра да одговор на питања 1, 3, 4, 7, 11 и 12 гласи „нетачно“ и да ће зато Доналд Трамп победити на изборима.

1. Према последњим изборима (избори за конгрес између председничких избора) партија на власти има више мандата у Представничком дому. Нетачно.

2. Нема озбиљног противкандидата унутар партије. Тачно.

3. Кандидат партије на власти је тренутно председник. Нетачно.

4. Нема треће партије или независне кампање. Нетачно.

5. Привреда није у рецесији за време изборне кампање. Тачно.

6. Реални раст по глави становника је за време мандата остао исти или се повећао у односу на претходна два мандата. Тачно.

7. Администрација на власти (Обамина) је спровела важне промене на унутрашњеполитичком нивоу. Нетачно.

8. Није било трајних социјалних немира за време (Обаминог) мандата. Тачно.

9. Администриција на власти (Обамина) је била поштеђена већих скандала. Тачно.

10. Администриција на власти (Обамина) није правила веће грешке у области спољне и војне политике. Тачно.

11. Администриција на власти (Обамина) је постигла изванредне успехе на војном и спољнополитичком пољу. Нетачно.

12. Кандидат (Клинтонова) има јаку харизуму или је народни херој. Нетачно.

13. Кандидата изазивача (Трамп) није харизматичан и није национални херој. Тачно.

Лихтман признаје да су се његове досадашње прогнозе односиле на времена која су увек била стабилна: „Може наступити време са тако катастрофалним променама које ће потрести цео политички фундамент – а ови избори имају такав потенцијал. Још ништа не знамо сигурно, али могуће је да се тако нешто деси.“

Извор: Дојче веле