Издвајамо Србија

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Нa Вучићеву иницијативу диже се споменик Ђинђићу прекопута Његоша у центру Београда!

Споменик убијеном председнику Владе Србије Зорану Ђинђићу биће постављен на Студентском тргу у Београду, тачно прекопута монумента подигнутог у част Петра Другог Петровића Његоша, сазнају „Новости“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Обележје бившем српском премијеру биће постављено на месту садашње Васине улице која постаје пешачка зона, на простору између Филозофског факултета где се Ђинђић образовао, Ректората и Студентског трга број 10, где је скоро до смрти живео. Окретница тролејбуса биће измештена, а постоје идеје и да стан у којем је живео Ђинђић буде претворен у легат.

У јуну су одборници Скупштине Београда усвојили предлог о подизању споменика Ђинђићу, а сада се убрзава реализација ове одлуке. Ускоро би требало да буде расписан конкурс за идејно решење споменика, а како је премијер Александар Вучић још пролетос најавио, у плану је да он буде откривен 12. марта 2018. године.

Град Београд, као и породица и Фондација „Др Зоран Ђинђић“, подржали су идеју премијера да се споменик постави на тргу који ће бити изграђен уместо тролејбуске окретнице у Васиној улици.

У време када је први пут покренута иницијатива за подизање обележја убијеном премијеру, идеја је била да се оно постави у Финансијском парку, али то није реализовано.

 

Извор: Новости