Издвајамо Свет

НЕМОГУЋЕ ЈЕ СПРЕЧИТИ РАСПАД ЕУ: Ни Меркелова нема ту моћ, војску и економију да спречи пропаст Европске уније!

Већ је у неколико наврата примећено да, кад год се помену проблеми Европске уније, западњаци тврде како Европа није имала проблеме још од распада СССР. Западњаци све оне који говоре да је ЕУ пред распадом оптужују као Путинове пропагандисте.

Но, шта год они рекли, ЕУ заиста јесте пред распадом. Чак нема ништа лоше у томе да будете пропагандиста Кремља, поготово ако вам се у томе придружује француски премијер Мануел Валс који је такође недавно изјавио да је ЕУ пред распадом. Шта мислите, да ли га је Путин поткупио или заиста тако мисли, пише “Политруссиа”

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Француски премијер је ову изјаву дао у Берлину где је са немачком канцеларком Ангелом Меркел расправљао о животу у новој епохи Трампа. Међутим, тај разговор је више прошао као терапија него као сеанса дељења идеја.

 

Након Трампове победе, многи амерички универзитети су одржали специјалне психолошке вежбе подршке за оне студенте који нису могли да се носе са поразом Хилари Клинтон. Волонтери и сарадници универзитета су створили угодну атмосферу за патећу америчку омладину, тешећи их и делећи им бојанке за одрасле.

Деловање европских политичара након избора у САД заправо подсећа на неку сличну колективну терапију. Они заједно плачу, тугују и уверавају једни друге да ће све бити у реду, али им никакав план не пада на памет.

У интервјуу са француским премијером тешко је пронаћи било какву врсту плана. Изјава да „Француска и Немачка треба да буду лидери Европе“ није акциони план. Француска и Немачка су још одавно лидери Европе, а једини проблем је што се многим Европљанима не свиђа где их је то довело.

Енглези и део енглеске политичке елите су толико омрзли ту ситуацију да су изгласали да напусте Европску унију. Чак и Мануел Валс сматра да Велика Британија неће бити последња држава која ће напустити Европску унију.

 

Премијер Француске је одједном схватио да се ЕУ суочила са проблемом миграната. Са ким ће он решити тај проблем? Са Меркеловом? Са истом оном Меркеловом која је дозволила да толики број миграната дође у Немачку?

Постоји теорија по којој је француски премијер отишао у Немачку да пружи канцеларки потребну моралну подршку. Западни аналитичари су прогласили Меркелову „спасиоцем слободног света“ али она је заправо последња особа која би могла да преузме ту улогу. Западни аналитичари су једино у праву када кажу да Меркелова не поседује харизму, војску и економију с којима би могла да постане „лидер и спасилац слободног света“ док се ЕУ распада.

Подсетимо се само пар догађаја који би могли да покрену нестабилност у Европи: У децембру ће се одржати председнички избори у Аустрији на којима би могао да победи кандидат који жели да призна Крим и поведе Аустрију ван Европске уније.

Такође у децембру, одржаће се референдум у Италији због чијих резултата би Ренцијева влада могла дати оставку, изазивајући политичку кризу и парализу доношења одлука на нивоу ЕУ пошто италијански политичари не могу међусобно да се договоре.

 

Година која је пред нама ће донети мноштво интересантних догађаја. Одржаће се председнички избори у Француској на којима ће учествовати Саркози и Марин Ле Пен, од којих ни једно ни друго не одговарају Меркеловој. Сама Меркелова би могла да изгуби позицију канцелара иако ће покушати да освоји и четврти мандат.

Зашто она уопште верује да ће је четврти мандат извући? Зашто не би Путин добио четврти мандат? Опет смо сведоци тих општеприхваћених двоструких стандарда.

Судећи по исходу америчке изборне кампање и Брегзиту, већ знамо ко ће бити окривљен за неуспехе. Већ можемо очекивати наслове попут „Путин уништава ЕУ“. Наравно, већи део Европљана уопште не размишља о томе како их може уништити „регионална сила“ са „уништеном економијом“.

Све ће се временом разјаснити. Нема више ничега што може помоћи европским политичарима.

 

Извор: Wебтрибуне.рс