Издвајамо Србија

НОВИ ПРИТИСЦИ СА ЗАПАДА ДА ПРИЗНАМО КОСОВО: Србију чекају санкције и нереди! Вучићу забрањен улазак у Канаду!

Србија се налази пред страшним притисцима. Премијер Вучић и шеф државе Николић у истом дану упозорили да се спремају јаки напади на земљу „споља и изнутра“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Премијер Александар Вучић обратио се јуче грађанима који су га поздравили испред фабрике компаније „Delphi“ у Новом Саду поруком да очекује још јаче нападе на Владу, али и да ће наставити да спроводи своју политику и да се бори за њих и за земљу.

– Немојте да бринете, напади на Владу ће бити још јачи, сваког дана ће измишљати све горе и теже ствари, и то и споља и изнутра – рекао је Вучић.

Ипак, поручио је, ма колико било тешко „и лично и политички и на сваки други начин“, наставиће да се бори за грађане и нашу земљу, „па докле буде могао“.

Да се спрема велика „завера против Србије“ слаже се и председник Томислав Николић, који је у Београду отворено изјавио да ће неке европске земље извести „отворени удар“ на Београд како би прихватио да је Косово независна држава.

– Имаћемо, изгледа, од неких европских држава отворени удар на покрајину Косово и Метохију да некако схватимо и прихватимо да је то држава – рекао је Николић новинарима после отварања изложбе поводом 175 година од оснивања Српске академије наука и уметности.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже да ће напади на Србију из дана у дан бити све жешћи и бруталнији.

– Знате, у свету је после Трампове победе уследила нова прерасподела карата, па ће нови који долазе и ови стари центри моћи споља покушати на све начине да остваре што већи утицај у Србији и обезбеде своје интересе. Ту не треба искључити ни улогу Црне Горе и Мила Ђукановића, као ни мафијашке групације. Сви они ће бити велика безбедносна претња, а када се на то дода и питање Косова, које нам годинама стоји над главом, јасно је да нас чека нимало лак период – каже он.

Према његовим речима, треба очекивати афере, нападе на појединце из власти и њихово блаћење, али Анђелковић не искључује и атентате, јер смо, како каже, већ нешто слично видели у Јајинцима.

ВУЧИЋУ ЗАБРАЊЕН УЛАЗАК У КАНАДУ

У Канади је и даље на снази одредба закона по којој су највиши званичници СРЈ и Србије који су били на кључним функцијама у Влади, дипломатији, Војсци, полицији и правосуђу од фебруара 1998. до октобра 2000. – непожељни у овој држави.

С обзиром на то да су у том периоду били на важним државним позицијама, као министри у влади Мирка Марјановића, на административне препреке при уласку у Канаду, уколико би се њихови прописи дословце примењивали, могли би да наиђу и Томислав Николић, Александар Вучић, Маја Гојковић, Јоргованка Табаковић, Војислав Шешељ, Милован Бојић, Милан Беко…

Под „удар“ канадских закона потпадају и Момир Булатовић, Зоран Лилић, Живадин Јовановић и Вук Драшковић, који су били чланови Савезне владе у спорном периоду. А ту је и Милан Милутиновић, као бивши председник Србије.

Наиме, у допису достављеном „Новостима“ из Канадске граничне агенције (ЦБСА) наведено је да су владе Савезне Републике Југославије и Републике Србије под Слободаном Милошевићем означене као режими који су починили груба кршења људских права и међународног права од 28. фебруара 1998. до 7. октобра 2000. и да, по канадском Закону о имиграцији и заштити избеглица, функционери тих режима нису добродошли.

На списку потенцијално непожељних, како је објашњено у допису, налазе се сви они функционери који су имали значајну улогу у креирању државне политике и доношењу одлука у наведеном периоду – шефови држава и влада и њихови саветници, чланови владе, амбасадори и виши дипломатски службеници, високи функционери у војсци, полицији и правосуђу.

Како Дачић каже, Канађани, за разлику од неких других земаља, немају класичне листе држављана Србије под санкцијама већ примењују опште правило које се може односити на све који су тада били у власти, војсци или полицији: “То иде све до ранга саветника или чина мајора. Друге државе су имале спискове „непожељних“, и већина је те листе укинула.“.

Иван Мркић, бивши шеф дипломатије а сада саветник председника Николића, каже нам да су прописи који су на снази у Канади – надреални.

“Заиста нема никаквог смисла нити везе с реалношћу да постоје прописи по којима људи који су данас високорангирани и у Србији и у Црној Гори нису добродошли у Канаду. Не могу ни да замислим ситуацију у којој би председник Николић био враћен с границе.“, изјавио је Мркић.

Живадин Јовановић, шеф дипломатије у Влади СРЈ, каже нам да је Канада једина земља која примењује овакву рестриктивну политику која је, по њему, превазиђена и застарела: “Нисам путовао у ту земљу, иако ми је прва служба у дипломатији била у Канади. Многе моје колеге које су и данас у дипломатској служби имају породице у Канади и не могу да их посете јер им је саветовано да и не покушавају да пређу границу“.

 

Извор: Вечерње новости, Ало