Издвајамо Регион

ПОЧЕЛО РАСПАРЧАВАЊЕ ЦРНЕ ГОРЕ: Албанци добијају аутономију!

После више од две деценије коначно стигли до циља, добиће и право на контролу локалног буџета

Улазак коалиције Албанци одлучно у кабинет мандатара Душка Марковића, завршен је договором да подгоричка општина Тузи наредне године добије статус самосталне локалне управе! Према сазнањима „Новости“, ова прича имаће свој епилог на пролећном заседању државне скупштине на Немањиној обали у Подгорици, тако што ће Закон о локалној самоуправи бити измењен, а „главни град“ Малесије – Тузи, добиће са целим тим појасом аутономан статус.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мехмет Зенка, лидер Демократске уније Албанаца, биће министар за људска и мањинска права, док ће Албанцима припасти места помоћника и заменика у неким министарствима, али и значајне позиције у јавним установама. Прича да Малесија мора бити аутономна област са Тузима траје више од две деценије.

– Самостална општина Тузи је наш програмски захтев четврт века и ми смо једина албанска странка која се у континуитету залагала за остварење тог пројекта, казао је за „Новости“ Мехмед Бардхи, лидер Демократског савеза.

– Да бисмо дошли до циља, мора много тога да се промени. Морају се знати границе будуће општине, куда треба да се простире Малесија, да ли су постојеће међе валидне или треба направити корекцију?

Албанци у Малесији противили су се дуго „широј аутономији“ коју је својевремено понудила актуелна власт, уместо статуса пуноправне општине. То је на терену значило да Тузи имају све ингеренције општине, осим што остају у административним границама Подгорице, док је износ буџета одређивала власт у главном граду.

Тузи би могле од наредне године попут осталих црногорских општина да контролишу свој буџет за плате запослених у администрацији и саме одређују приоритете на простору Малесије. Далеке 1997. године, тадашња ДПС власт са представницима албанских странака је потписала декларацију о минимуму демократских принципа. Тим документом они су се обавезали да Тузи постану пуноправна општина. Од тада до данас је прошло 19 година, али су Тузи остали у границама Подгорице.

 

СЕДАМ РЕСОРА

ДПС је у преговорима са мањинским странкама постигао договор да седам министарских ресора буде под ингеренцијом мањина. Социјалистима Мила Ђукановића остала су министарства одбране, пољопривреде и дипломатије.

ПОРЕЂЕЊЕ

Према попису становника из 2011. године, Тузи су имале 12.096 становника, и бројније су од Андријевице, Шавника, Плужина, Петњице, Гусиња, Тивта и још неких црногорских општина.

 

Извор: Новости.рс