Издвајамо Свет

СИРИЈСКИ ГЕНЕРАЛ ПОРУЧИО ЕВРОПИ: Пустили сте вука у кућу, све ће вам овце појести …

За генерала Џамила Хасана тврдило се да је мртав, али он је дао интервју “Индипенденту” у којем жали што устанак у Сирији није брутално угушен у свом настанку.

Не догађа вам се сваки дан да седите очи у очи са заповедником најмоћније, најнемилосрдније и застрашујуће безбедносне агенције у целој Сирији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сам спомен обавештајне службе сиријског ваздухопловства довољан је да утиша сваки разговор. Иако се за генерала Џамила Хасана тврдило да је мртав, Роберт Фиск, репортер Индипендента, уверио се да је овај 63-годишњак итекако жив.

“За западне медије сам ратни злочинац. Стога нисам сигуран да ће ваш чланак о мени Индипендент објавити. Спреман сам, чак и под претњом да ме изведу пред Суд за ратне злочине, наставити свој рад. Јер Сирија заслужује жртву”, рекао му је генерал Хасан.

Своју славу ипак мало преувеличава, наводи лист, јер ниједан суд за ратне злочине није затражио његово хапшење. Али га је ЕУ осудила због „учествовања у репресији против грађанске побуне“ у Сирији 2011, наметнувши му забрану путовања и замрзавање његових финансијских средстава.

И америчко Министарство финансија му је наметнуло санкције након тврдњи да је његова обавештајна служба убила најмање 43 демонстранта у априлу 2011. године.

Разговор с Хасаном трајао је три сата и притом је неколико пута исказао лојалност председнику Башару ал-Асаду те утврдио да је немилосрднија реакција на прве назнаке револуције у Сирији 2011. године могла уништити наоружану опозицију режиму.

Новинар Индипендента описује да су пред Хасановом канцеларијом извешене четири заставе, једна сиријска и три руске. За Хасана нема сумње у то ко је крив за сиријску трагедију.

“Западна урота против Сирије. Најпре Израел, глава змије и сви који подупиру њихове политике, заједно с арапским режимима које предводи Саудијска Арабија. Не говорим о саудијском народу, него о краљу и краљевској породици, тој себичној и нарцисоидној породици која има врло прљав став према арапском народу, посебно према земљама попут Сирије која има младог, врло интелигентног вођу који зна што су интереси његовог народа, чак и интересе целог арапског света“, каже Хасан, додајући да Израелце и “те прљаве владаре арапског народа” не занимају ови ставови, већ они треба извршитеље њихових планова јер знају да је снага Сирије у њеном јединству. Стога чине све да Сирију поделе па подстичу идеологију екстремиста.

“Велика Британија, Француска, Америка, Израел и Саудијци су одлучили поделити Сирију иако имају врло различите интересе. Верујем да ће европски народи имати највише штете ако се Сирија распадне. Американци и Европљани су попут пастира који пусти вука у свој дом. Тај вук ће му вероватно појести све кокошке и овце“, каже Хасан који је заговорник бруталног гушења побуна.

Да се то учинило у почетку ове револуције, као што се учинило у Хами 1982, не би било толиког крвопролића. Упоредио је то с кинеским бруталним гушењем студентских демонстрација 1989. којима се хтело променити Кину.

„Да кинеске власти нису то окончале на тај начин, где би Кина била данас“, каже Хасан, преноси Индипендент.

 

Извор: Дневник.хр