Издвајамо Србија

Спасић, Драшковић и Вукотић осуђени за убиство Албанца у Бриселу!

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Белгијски суд осудио је Божидара Спасића, Андрију Драшковића и Веселина Вукотића за убиство косовског активисте за људска права Енвера Хадрија 1990. године.

 

Суд је Веселина Вукотића и Андрију Драшковића прогласио кривима као починиоце убиства, а Божидара Спасића као наручиоца, преноси Хина.

Суђење је спроведено у одсуству, јер осуђени нису доступни белгијском правосуђу упркос вишегодишњим напорима.

Енвер Хадри, председник Одбора за заштиту људских права на Косову, убијен је 1990. у аутомобилу док је чекао на семафору у Бриселу.

Порота је закључила да су Хадрија убили Вукотић и Драшковић по налогу Удбе, чији је Божидар Спасић био главни инспектор.

Суд је оценио да се ради о политичком мотиву убиства Хадрија, који је бранио интересе Албанаца на Косову и заузимао се за независност покрајине.

Драшковић је прошле године ухапшен на сплитском аеродромуи при повратку с летовања. На изручење у Белгију није чекао у екстрадицијском притвору, него на слободи уз кауцију од 100.000 евра. Дан пре изручења није пронађен на адреси коју је оставио суду и од тада се сматра несталим.

Вукотић је, према пистању белгијских медија, 2006. ухапшен на аеродрому у Мадриду, одакле је изручен Белгији. Међутим, 2008. Белгија га је изручила Србији, где је осумњичен за убиство.

 

Извор: Б92, Индекс.ХР