Издвајамо Регион

ХРВАТСКА БРУКА: Загреб плаћа одбрану злочинцима за убиства Срба у Орашју?!

Министар хрватских бранитеља Томо Медвед предложиће Влади да држава покрије трошкове одбране ухапшеним члановима ХВО у Орашју који немају могућности да плате.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министар је нагласио да Хрватска мора да омогући адвокатским тимовима увид у документацију која је последњих неколико година предата истражитељима БиХ, како би одбрана искористила стварно чињенично стање.

– Хрватска мора наћи модел помоћи ухапшеним заповедницима ХВО-а на начин да то не испадне мешање државе у босанско-херцеговачко правосуђе. Ставили смо се на располагање њиховим обитељима – рекао је Медвед.

Он је, како је пренела Хина, навео да је важно нагласити тумачење командне одговорности, односно како може бити спорно тумачење командне одговорности, јер командант зборног подручја не може да зна за свако дело које евентуално почини његов припадник.

Везано за давање докумената Тужилаштву БиХ, Медвед сматра да није добро некритички давати сва она документа које је тражило босанскохерцеговачког тужилаштво.

– Морамо се држати чињеница, а то је да Хрватска имала споразум с БиХ и да су јединице Хрватске војске деловале у оквиру споразума и ослобађале, тј. браниле БиХ – подсетио је министар Медвед.

– Уколико постоје у свим тим операцијама почињења казнених дела, ми заговарамо да за таква казнена дела одговарају починитељи – навео је Медвед.

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) Босне и Херцеговине 31. октобра ухапсили су, по налогу Тужилаштва БиХ, 10 особа осумњичених за ратни злочин прптив човечности почињен над Србима.

Осумњичени се терете да су као припадници структура бившег Хрватског већа одбране (ХВО) у Орашју, Војне полиције ХВО-а и полицијских структура, као и стражара у логорима и објектима за заточење, починили ратни злочин над већим бројем жртава српске националности с подручја Орашја и околних места од априла 1992. до јула 1993. године.

Осумњичени се терете за казнено дело злочина против човечности.

Извор:Танјуг