Србија

ЧЕПУРИН ОТКРИО: Ево о чему ће разговарати Вучић и Лавров!

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров боравиће 12. и 13. децембра у Београду, где ће разговарати са српским државним врхом, изјавио је за „Политику“ амбасадор Русије Александар Чепурин.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

Како је рекао, Лавров ће се сусрести са председником Србије Томиславом Николићем, премијером Александром Вучићем и министром спољних послова Ивицом Дачићем.

Према речима Чепурина, разговори ће се водити о актуелним светским процесима, као и о ситуацији у региону.

„Русија доследно подржава Србију фактички у свим питањима, наравно и у оним кључним, попут Косова и Метохије и Републике Српске. На дневном реду су билатерални односи“, рекао је Чепурин.

На констатацију новинара да се Београд придржава прокламоване политике војне неутралности, али да се са руске стране повремено може чути да Москва није задовољна учесталим контактима Србије и НАТО, руски амбасадор каже: „Односимо се са поштовањем према политици војне неутралности Србије“.

Чепурин каже да Русија има разумевања за тежњу Београда ка широкој сарадњи у тој сфери, како са НАТО и појединим земљама-чланицама Алијансе, тако и са ОДКБ, односно са Русијом, Белорусијом, Казахстаном, а у интересу безбедности саме Србије.

„Полазимо од тога да статус војне неутралности подразумева једнаку удаљеност од војнополитичких блокова, односно, ако желите, једнаку блискост“, рекао је он.

Коментаришући то што још није потписан споразум о статусу Руско-српског хуманитарног центра у Нишу, Чепурин каже да Москва не види никакве препреке за његово склапање.

„Циљ овог документа је стварање комфорнијих услова за деловање заједничке структуре преко које је за Србију обезбеђен привилегован стални приступ веома озбиљним техничким и материјалним ресурсима руског система реаговања на ванредне ситуације“, рекао је Чепурин, додавши да је су приче о „тајној војној бази“ измишљотине.

Како је рекао, Русија рачуна да потпише тај споразум када добије потврду спремности Београда да то учини

 

Извор: Tанјуг