Издвајамо Србија

Шабић покреће контролу у РФЗО, Ристичевићу прети затворска казна

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности покренуо је поступак надзора над применом Закона о заштити података о личности у Републичком фонду за здравствено осигурање (РФЗО), а поводом појављивању у јавности података о личности малолетне осигуранице фонда.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како се наводи у саопштењу повереника, непосредан повод за покретање поступка је појављивање у јавности података о личности малолетне осигуранице фонда и њеног законског заступника, када их је народни посланик и члан Управног одбора РФЗО Марјан Ристичевић објавио на твитеру, а затим када су искоришћени у расправи политичких неистомишљеника у Народној скупштини.

Повереник је полазећи од става да је обрада података о личности начелно недопуштена, ако се врши без ваљаног основа или у сврху за коју није предвиђена, од РФЗО затражио да се, између осталог, изјасни да ли су подаци о личности осигураника, по ком правном основу и у коју сврху иначе доступни члановима Управног одбора РФЗО.

Он је затражио изјашњење и да ли су у конкретном случају, по ком основу и у коју сврху учињени доступним члану Управног одобра који их је објавио, као и да ли је наведени члан Управног одбора и по ком правном основу објавио предметне податке о личности у име РФЗО.

Повереник ће по окончању поступка надзора о резултатима и мерама које ће предузети информисати јавност.

Повереник је оценио да би конкретан случај, као и други слични, могао да заслужи пажњу и других надлежних органа и подсетио да је Кривичним закоником предвиђено да ће онај “ко податке о личности који се прикупљају, обрађују и користе на основу закона, неовлашћено прибави, саопшти другом или употреби у сврху за коју нису намењени” бити кажњен новчаном казном или затвором.

Кривични законик предвиђа и да ако то дело учини службено лице у вршењу службе, ту особу казни затвором до три године.

Поводом Шабићеве одлуке да покрене контролу у РФЗО, народни посланик СНС-а, Маријан ристичевић, каже да му је жео што је изнео податке о болесној девојчици, али да та податке није доставио медијима.

– Никада ми није била намера да откријем личне податке девојчице. Податке које сам изнео дао сам као члан Управног одбора РФЗО-а, жао ми је што сам их изнео, иако су тачни, пошто су злоупотребљени. И, ниједан податак нисам дао медијима, рекао је Ристичевић за Н1.

Ристичевић је раније рекао да су извучени из контекста делови његових изјава у вези с активностима РФЗО по питању лечења пацијената, посебно деце, у иностранству.

 

Извор: Тањуг / Н1 / Телепромптер