Издвајамо Србија

ЉАЈИЋ: Зукорлић је ЛУД! ЗУКОРЛИЋ: Боље кловн, него лутка као Љајић!

Сад ми људи кажу: „Па ти си причао да је он луд, али нисмо знали да је оволико луд“, рекао је Расим Љајића у вези са деловањем Муамера Зукорлића.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Повод да се Љајићу, као дугогодишњем миљенику свих досадашњих власти, заљуља фотеља и поремете добри односи с премијером Александром Вучићем јесте његов љути ривал из Санџака, али и новопридошли партнер у владајућој коалицији Муамер Зукорлић. Иако за Зукорлића отворено каже да је луд и да граби ка његовом месту, Љајић као потпредседник Владе поручује да нема драме у коалицији. Такође, наводи да је спреман да оде са функције ако тако одлучи СНС.

Какви су тренутни односи унутар владајуће коалиције?

– Није било ничег драматичног. Као и у свакој коалицији, буде шумова у вези с појединим питањима, али коалиција функционише потпуно стабилно. Није ово ни коалиција у класичном смислу, јер смо ми били на листи са СНС, а СПС је дошао, иако математички није био потребан. Дакле, СНС је овде стожерна странка и потпуно је природно и логично да се мањи партнери усклађују с политиком коју води стожерна странка коалиције.

Бивши муфтија брутално лаже?!

– Бивши муфтија би се наводно мирио са мном, а после пет минута брутално слаже да сам с Тадићем слао Жандармерију у Нови Пазар, он не уме другачије да функционише- изјавио је министар трговине и лидер СДПС Расим Љајић.

Премијер не пропушта прилику да покаже колико му смета ваша кандидатура за председника Србије. Колико вама смета чињеница да то њему смета?

– Не бавим се ни ја председничким изборима. Бавим се утолико што одговарам на оваква питања. Рекао сам само да се странка за те изборе спрема, без обзира на то да ли ћу ја учествовати или ћемо подржати неког кандидата. То је нормално да странка не би запала у летаргију и апатију.

Али ви сте изашли с кандидатуром и не одустајете од ње, зар не?

– Јесам изразио намеру да учествујем на тим изборима, али сам увек рекао да ћу пре него што ту одлуку донесем разговарати с коалиционим партнерима, пре свега са СНС. Уколико владајућа коалиција одлучи да изађе с једним кандидатом, ја сигурно нећу бити неко ко ће да квари ту хармонију.

Ваше председничке амбиције нису изазвале отворени сукоб, али јесте ваш однос са Зукорлићем и случај нелегалних објеката у Новом Пазару. Осећате ли се као губитник у овој бици пошто је Вучић очигледно стао на његову страну, рекавши да нема рушења да не би опет било разбијених глава у Санџаку?

– Убеђен сам да је став који заступам потпуно исправан и с политичке и с правне тачке гледишта. Ово није ствар политике, без обзира на то што је неко, па и Зукорлић, хтео да дивљу градњу утопи у политички миље и да халабуком, хајдучијом и галамом прикрије све незаконитости те градње. Институције треба да кажу да ли је то што се ради у реду и дају своју оцену о томе. Поштоваћу сваку одлуку тих институција, макар се она косила с оним што ја мислим. Ево, питајте и Вучића и Стефановића да ли сам икад разговарао с њима о Зукорлићу и дивљој градњи. Питајте и Тадића и Дачића да ли сам икад од њих тражио да шаљу Жандармерију у Санџак, како то тврди Зукорлић.

Како сте онда разумели премијерову поруку да не може да се руши, јер ће бити разбијених глава?

– Разговарао сам с премијером после те изјаве и испоставило се да се у потпуности слажемо да закон мора да се поштује и он мора да важи за све, без обзира на то како се неко зове, којем богу се моли и коју странку подржава. Наравно да нико не тражи разбијање глава, нити је било коме то потребно, али мора се инсистирати на томе да институције раде свој посао.

Ако сте се сложили с премијером, који није за рушење, шта је решење за овај нелегални објекат?

– То мој посао није, то треба да кажу надлежне институције. Само кажем да закон мора да се поштује, да не може да се дозволи да ради ко шта хоће, јер онда улазимо у анархију. Не смемо да шаљемо лошу поруку. Настала је читава рашомонијада од овог случаја, јер Зукорлић час има дозволу, час нема, па је тврдио да не гради он, него Исламска заједница и пошто је ухваћен у лажи, сад покушава да се извуче. Пошто му је све пропало, сад виче да и други граде без дозволе, па се распитује доле да ли је мој брат Мирсад тражио дозволу да изгради унутрашње степениште у свом локалу. А мој брат у животу није направио чак ни прекршај за прелазак кроз црвено светло на семафору.

И шта је могао да сазна о вашем брату?

– Ништа од онога што је прижељкивао. Мој брат јесте тражио дозволу од Завода за заштиту споменика културе у Краљеву и од градске власти у Новом Пазару да гради степенице унутар свог објекта. Добио је дозволу, што стоји и на сајту локалне самоуправе, али још није почео ништа да ради. Лично бих потписао да му све сруше ако је радио без дозволе. Наравно да није ни помислио. Не само мој брат, свачији брат мора да добије дозволу. А у Зукорлићевом случају захтев није ни поднет, а гради се објекат на отетој згради од 1.000 квадрата, у строгом центру града. И онда се користи најпре верска, а потом и политичка позиција да се то одбрани.

Он каже да је то вакуф?

– Дај боже да је све то стварно вакуф, али се плашим да је то у функцији приватног и личног бизниса Муамера Зукорлића. Да се не лажемо, у овом случају, вакуф – то је Зукорлић. Он мисли да је то његова имовина.

Зукорлић тврди да ово није једина градња без дозволе, да тога има на хиљаде и да су тако градили и људи блиски вама?

– Хајде да видимо ко су ти људи. Нека каже ко је градио без дозволе. Нећу да стављам руку у ватру да неко није уместо 100 правио 115 квадрата јер не могу то да знам, тога сигурно има. Али да је неко на туђем земљишту, без тражења икакве дозволе, направио 1.000 квадрата у центру града, такав случај не постоји. Ево нађите га било где у Србији и ја ћу да повучем сваку реч коју сам изговорио. Да се разумемо, Зукорлић не би тражио дозволу чак и да је власник, јер он хоће да демонстрира моћ. Њему требају и квадрати и демонстрација моћи. Он поручује: „Шта ми можете, радим шта хоћу“.

Па сад испада да је добро проценио, зар не?

– Не знам, али желим увек да се надам да правда свакога увек стиже. Гледајући политички, он се сад потпуно демистификовао и показало се тачним све оно што годинама говорим, а нико ми овде није веровао. Сад ми људи кажу: „Па ти си причао да је он луд, али нисмо знали да је оволико луд“. Ево гледајте сад шта ће да се дешава.

А шта ће се дешавати?

– Зукорлића ће ово политички у потпуности да демистификује у преосталом делу народа који му је дао гласове, а не заборавите да је он у Санџаку тек трећа политичка странка по снази, далеко иза нас и далеко иза СДА. Изгубио је све изборе на којима је учествовао, нигде значајније не партиципира у власти. Зукорлић је најизолованији човек у Санџаку. С њим нико не комуницира ни у Србији ни у Црној Гори и нико нема никакве односе у верском и политичком смислу. Он ни у БиХ ни у Турској нема партнера, што довољно говори о њему.

Спрема ли се Зукорлић да буде ваша резерва, односно да заузме место које СДПС већ годинама има захваљујући сарадњи са свим владама Србије?

– То је питање за СНС и ако та странка мисли тако, немам ништа против. Не гледам на то као на опасност, него као на могућност коју не искључујем. За мене је већ поражавајуће што морам у целом интервјуу да одговарам на питања о Зукорлићу, уместо о ономе што ми је главни посао у Влади и министарству.

Процењујете да је то његова амбиција?

– Да. Сигурно прави своје планове, али ја на то не могу да утичем. То је однос између Зукорлића и СНС и не могу да се мешам у то.

А јесте ли могли да утичете на то пре прављења ове владајуће већине, када је и он постао њен део?

– Никада с Вучићем нисам разговарао о њему.

Зар је могуће да вам Вучић није најавио да ће и он бити партнер?

– Могуће је. Нити сам ја питао, нити смо уопште разговарали о томе.

Стојите ли и даље иза тврдње коју је саопштио ваш СДП да је „Зукорлић у својим незаконитим радњама од почетка имао прећутну подршку из самог врха власти“?

– Најсрећнији бих био и ја и локална самоуправа да до овог случаја није ни дошло. Дај боже да Зукорлић прави и 5.000 квадрата, у складу с процедуром и законом. Овако, плашим се да ћемо ући у велике проблеме с дивљом градњом и да ће сваки грађанин инспекцији једноставно рећи: „Кад може Зукорлић, што не бих могао и ја“. И зато стално понављам да ово не треба да буде питање политике, већ елементарног поштовања права.

Како није ствар политике кад је Вучић морао да вас мири? Шта је на крају било, Зукорлић вам је пружио руку да се помирите и јесте ли се помирили?

– То је чиста фарса. Зукорлић је само наставио са истим оптужбама, јер он не може другачије да функционише. Наводно нуди помирење, а после пет минута изговори бруталну лаж да сам с Тадићем слао Жандармерију у Нови Пазар.

Он је за вас и хулиган, и отимач, и уцењивач, и заштитник нелегалне градње… а и даље седите с њим у владајућој већини. Како то?

– Све то о њему и даље мислим. И нисмо се ми прикључили њему него он нама, а добро знате шта је говорио пре две, три или четири године. Ја сам пре њега био у Влади и СДПС подржава ову владу, њен проевропски и реформски курс, а он је дошао после. Међутим, не могу никоме да забраним да подржи нешто.

Како данас сарађујете с некада љутим ривалом Сулејманом Угљанином?

– Нас двојица дуго нисмо разговарали, али наше странке разговарају о сарадњи и родила се идеја да се потпише споразум о сарадњи, који би личио на оно помирење између ДС и СПС. Споразум СДП и СДА би подразумевао заједничке коалиције на локалу, прихватање разлика које постоје између нас и тражење заједничких тачака у економији и инфраструктури.

А како ћете сарађивати изван Санџака?

– Разговарало би се и о заједничком наступу на председничким изборима, односно да заједнички подржимо неког кандидата. Исто важи и за кандидата за изборе за Национални савет. Споразум предвиђа и залагање за јединствену Исламску заједницу. Све те тачке споразума наишле су на добар пријем код обе стране. Ако се договор постигне, наступиће пуна политичка стабилност, јер ће то значити да 85 одсто Бошњака у Санџаку стоји иза те политике.

После открића да пишете песме, интервју не може да се заврши без питања на којој песми тренутно радите и која ће следећа осванути на кафанском репертоару?

– Испада тако, али ћу вас разочарати. Одустао сам од свега. Уопште ми није до поезије. Треба човек да има мирну главу да би писао песме, а ја је баш немам у последње време.ж

Зукорлић: Љајић је лицемер и позоришна лутка

Муамер Зукорлић, тврди да је министар трговине постао симбол лицемерја јер је увек с једнима седео у влади, а с другима се договарао о варијанти Б.

Такође, додаје да Љајић из немоћи користи ружне квалификације на његов рачун, попут оне да је луд.

– А, то да сам луд, не знам како се демантује да сам луд. Али, управо та квалификација говори да не може са мном аргументовано да разговара. Говорио је и да сам кловн, па ако бирам између кловна и позоришне лутке, радије бих био оригинални кловн, него позоришна лутка, закључује Зукорлић и додаје: „Моја особеност је да сам искрени пријатељ, али и искрени противник. Али то сам ја, и када кажем да пружам руку помирења, то мислим искрено, завршава Зукорлић.

Извор:Србија Данас/Курир