Издвајамо Србија

ДАЧИЋ ОДЛУЧНО УЗ БРАЋУ РУСЕ: Србија неће уводити санкције Русији!

Први поптпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић поновио је данас у Суздаљу да Србија неће уводити економске санкције Русији, преносе руски медији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Србија је доследна својој политици и нећемо се придружити европским антируским санкцијама – рекао је Дачић на 15. заседању Међувладиног српско – руског комитета за трговинско – економску и научно техничку сарадњу.

Он је изјавио да у складу са таквом политиком, економска сарадња мора и даље да напредује.

Дачић је додао и да је Србија захвална Русији због вета на доношење резолуције о Сребреници у Савету безбедности Уједињених нација, али и што је гласала против чланства Косова у УН.

– Руска Федерација је поуздан партнер и традиционални пријатељ Србији, а истовремено и један од најзнацајанијих привредних партнера, као и дестинација за извоз српске робе – рекао је први потпредседник Владе.

Према његовим речима, односи две земље заснивају су на узајамном уважавању и поверењу и непрекидној подршци коју Русија пружа Србији, што је резултирало потписивањем Стратешког партнерства у мају 2013.

– На тај начин две земље су потврдиле своју опредељеност да су билатерално, политички и економски оријентисане дугорочно на сарадњу – рекао је Дачић.

Потпредседник Владе Русије Дмитриј Рогозин истакао је да се односи Русије и Србије константно развијају и додао да се велике наде полажу у нови Споразум о слободној трговини између земаља – чланица Евроазијског економског савеза и Србије.

– Велике наде се полажу у нови Споразум о слободној трговини између земаља – чланица Евроазијског економског савеза и Србије, што значајно проширује могућности изласка на тржиште са становништвом од око 190 милиона људи – изјавио је Рогозин.

Према његовим речима, за Русију је Србија стратешки партнер на Балкану.

– Русија види велике могућности напретка сарадње у секторима туризма, здравства, градитељства, комуникација, банкарства, као и могућности индустријске сарадње – каже Рогозин.

Руске инвестиције у српски енергетски сектор износе око три милијарде долара, а како је Рогозин истакао, Русија планира још више да улаже економију Србије и као пример навео улагање у модернизацију железница.

Извор: Танјуг