Издвајамо Србија

ДАЧИЋ ШОКИРАО ЕУ: „А како би било да СРБИЈА наплаћује вама улазак, предложићу то као контрамеру!“

Министар спољних послова Ивица Дачић упозорио је данас на састанку шефова дипломатија Вишеградске групе, Западнобалканске шесторке и њихових суседа у региону у Варшави да Србија није део заједничке безбедносне политике ЕУ и да се некад интереси не поклапају, али да ЕУ мора да поштује своје властите одлуке и на састанцима поштује статусну неутралност Косова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Да ли су представници Приштине означени са звездицом и са фуснотом на састанцима? Дали поштујете статусну неутралност? Говорите о њима као да су земља, а ми нисмо с тим сагласни. Да ли се ШП са Косовом ратификује у националним парламентима држава чланица? Не, ратификован је само у Европском парламенту. Како можете да говорите о Косову као држави“, казао је Дачић у обраћању министрима и високој представници ЕУ за спољну политику и безбедност Федерики Могерини.

Дачић је упитао да ли Србија треба да прихвати независност Косова, кад то нису учиниле ни све чланице ЕУ.

„Ми јесмо толерантни, али ви у ЕУ треба да се придржавате својих одлука“, рекао је Дачић и додао да се од Србије тражи придруживање одлукама ЕУ у спољној политици која нису у складу с њеним националним интересима.

Дачић је упозорио да Србија у процесу евроинтеграција мора да се ухвати у коштац не само са свеобухватном реформом већ и да дијалогом о нормализацији односа с Приштином чији исход утиче на цео регион.

Он је додао да евроинтеграције угрожава и политика условљавања у којој „лествица која би требало да стоји на свом месту“, све више постаје „покретна мета, која мења величину и облик, те умањује сигурност и веру у коначни резултат – достизање чланства у ЕУ“.

„Услед свега тога, наши грађани се основано питају постоји ли заиста истинска намера да Србија и остатак региона постану чланови европске породице или је бесконачно условљавање и одлагање отварања појединих поглавља само пука маска иза које се крије неспремност, ако не и отворено противљење већине држава чланица даљем ширењу Уније“, казао је Дачић.

Шеф српске дипломатије истакао је да евроинтеграцији не помаже то што се од западног Балкана захтева стратешко стрпљење.

„Нама је потребно да знамо шта ЕУ очекује и жели од нас. Тражити стратешко стрпљење од региона који за више од деценије није успео да се значајније приближи ЕУ неће дати допринос интензивирању реформи и јачању стабилности. Нама је потребна стратешка подршка ЕУ у сваком погледу“, рекао је Дачић.

Дачић је такође затражио подршку да Србија, која је одмакла у реформама целокупног друштва али има утисак да у евроинтеграцијама не напредује жељеном динамиком, јер је у доброј мери условљена напретком у дијалогу Београда и Приштине, отвори у децембру три преговарачка поглавља као замајац европској перспективи.

Дачић учествује на годишњем министарском састанку Вишеградске групе и Западнобалканске шесторке, као и Румуније, Бугарске, Италије, Словеније, Хрватске и Европске комисије.

ДАЧИЋ НАЈАВИО РЕЦИПРОЧНО ПЛАЋАЊЕ ЗА УЛАЗАК ГРАЂАНА ЕУ У СРБИЈУ

Дачић упозорио је данас високу представницу Европске уније за спољну политику и безбедност Федерику Могерини и шефове дипломатија Вишеградске групе да је Србија против плаћања регистрације грађана који путују у ЕУ и да је спремна да она уведе реципрочну меру.

„Ми смо против ЕТИАС система који ЕУ хоће да уведе нашим грађанима, да плаћају за улазак у ЕУ. Ником не можемо да објаснимо која је логика тога. Ако се уведе плаћање за улазак у ЕУ, ми треба да размотримо да се у складу с принципом реципроцитета уведу контра мере и ја ћу то предложити. Како је могуће да се такав корак чини једнострано,“ казао је Дачић.

Шеф српске дипломатије упозорио је да није логично да грађани Србије плаћају улазак у ЕУ а да грађани држава чланица ЕУ долазе без плаћања.

„Ми морамо да поштујемо једни друге и да радимо у заједничком интересу“, рекао је Дачић о будућем систему регистрације попут америчког којим ЕУ покушава да у мигрантској кризи и због терористичких напада реши питање ко улази у ЕУ.

Дачић је казао да с нестрпљењем очекује да почне у пуној мери рад Фонда за Западни Балкан формиран уз подршку Међународног вишеградског фонда и позвао је суседе у региону да подрже Београд као евентуално седиште секретаријата регионалне транспортне заједнице, као што је Србија подржала Тирану, Скопље, Сарајево и Даниловград као седишта регионалних институција.

„У Београду већ више од 10 година успешно функционише седиште Секретаријата Транспортне опсерваторије (СЕЕТО), које логично треба да прерасте у седиште Секретаријата Транспортне заједнице. Тиме би се обезбедио наставак већ постојеће институционализоване сарадње и структуре. Београд је и важно транспортно чвориште у региону, приступачан је са аспекта друмског, железничког, а посебно са аспекта фреквентности и дестинација авио саобраћаја“, рекао је Дачић.

Пољска као председавајућа земља Вишеградске групе окупила је данас у Варшави на редовни годишњи састанак шефове дипломатија 16 земаља Средње и југоисточне Европе на разговоре о заједничким изазовима који прете и ЕУ и Западном Балкану, као и о проширењу ЕУ на тај регион.

 

Извор: Танјуг