Издвајамо Свет

ДАМАСК ИМА ДОКАЗЕ: САД И Турска подржавају милитанте у Сирији!

Дамаск располаже доказима да Вашингтон и Анкара пружају потпуну подршку радикалним групама које су активне на територији Сирије, изјавио је у интервјуу за Спутњик руководилац информативног одељења сиријске војске генерал Самир Сулејман.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„САД подржавају терористичку организацију ДАЕШ и инвестирају у тероризам. Највећи доказ који томе иде у прилог је инцидент у ком је америчка војска извела ваздушни напад на сиријску војску у близини Дејр ел Зора и тиме ослободила пут терористима да нападну аеродром“, рекао је он.

Подсећамо, авиони међународне коалиције предвођене САД су 17. септембра извели четири ваздушна напада на положаје сиријске војске која је опколила терористе у близини тог војног аеродрома.

Према подацима Дамаска, у нападима су погинула 83 војника, а више од 100 је рањено. Након напада, терористи су прешли у офанзиву.

Војна команда САД је признала чињеницу да је бомбардовала сиријску војску, као и да је у питању била грешка. Када је реч о Турској, Сулејман је оценио да се Дамаск индиректно бори и против Турске, и то борбом против терориста. „Сваки пут када се наша војска бори против терористичких група у свим деловима земље, а посебно у Алепу, то значи да се индиректно бори и против Турске, јер Анкара пружа потпуну подршку тим групама — оружјем, људством, а поједини стручњаци учествују и у борбама“, рекао је он.

Претходно је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова оценила да отворена протекција оружаних групација у Сирији од стране актуелне америчке администрације и њених савезника представља вид подршке међународном тероризму.

Према њеном мишљењу, те земље још једном потврђују приврженост селективном и опортунистичком приступу када је реч о квалификацији појединаца или организација као припадника терориста.

Истовремено је и портпарол Министарства одбране Русије Игор Конашенков коментаришући позив Стејт департмента да савезници САД не пружају подршку руским танкерима који су довозили гориво за руску војску у Сирији рекао да „борба против међународног тероризма у Сирији никада није била главни циљ за америчку администрацију“.

Извор:rs.sputniknews.com