Издвајамо Србија

ДОЛАЗИ ЛАВРОВ СА УГОВОРИМА: Србија од Русије добила третман који мало која држава у свету има

Руски шеф дипломатије Сергеј Лавров долази у Београд 12. и 13 децембра и тада ће донети нове уговоре о војно-техничкој сарадњи српске и руске војске!

Ову веома важну вест за нашу земљу објавио је јуче руски амбасадор у Београду Александар Чепурин, који је истакао да ће Лавров имати састанке са српским државним врхом. Током тих састанака, тврде наши одлично обавештени извори, српски и руски званичници ће, осим актуелних политичких тема, разматрати реализацију постојећих и договор будућих војних аранжмана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према Чепуриновим речима, Лавров ће се током дводневне посете састати са председником Србије Томиславом Николићем, премијером Александром Вучићем и министром спољних послова Ивицом Дачићем.

– Разговори ће се водити о актуелним светским процесима, као и о ситуацији у региону. Русија доследно подржава Србију фактички у свим питањима, наравно, и у оним кључним, попут КиМ и РС. На дневном реду су билатерални односи… – рекао је Чепурин за “Политику”. Он је потврдио да ће на столу бити и војна питања.

– Руско-српска војно-техничка сарадња ће се развијати. Постоји неколико пројеката који могу бити оперативно реализовани, између осталог, у области ваздухопловне технике. На дневном реду је и отварање техничког центра за поправку и одржавање хеликоптера у Србији, у оквиру Завода “Мома Стојановић” – нагласио је Чепурин.

Орхан Драгаш са Института за безбедност истиче да је добро што Русија третира Србију на пријатељски начин и што нам је председник Путин поклонио шест ‘мигова 29’ вредних 150 милиона евра, а о чему је Информер писао протеклог викенда.

– Знам да је направљен договор да се српска страна при набавци и ремонту авиона и друге технике третира као да је у питању руско Министарство одбране. Дакле, добили смо третман који мало која држава у свету има… – закључује Драгаш.

Амбасадор Чепурин је истакао и да је циљ најављеног споразума о статусу Руско-српског хуманитарног центра у Нишу “стварање комфорнијих услова за заједничко деловање којим би Србија добила привилегован, стални положај”.
– Тужно је да неко покушава да Србији ускрати приступ озбиљним техничким и материјалним ресурсима и помоћи Русије ширењем измишљотина о некаквој тајној војној бази у Нишу… – подвукао је Чепурин.

 

Извор: Информер