Издвајамо Србија

ДРЕЦУН: Брисел чврсто одреаговао према Приштини да оно што је договорено НЕ МОЖЕ ДА СЕ МЕЊА!

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је данас да је Приштина накнадно, из политичких разлога, покушала да промени постигнут Споразум о телекомуникацијама, али да је Брисел јасно ставио до знања и веома чврсто одреаговао према Приштини да оно што је договорено не може да се мења.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дрецун је рекао да је добро што је Брисел, „истеран на чистину“, морао да потврди став да договор о телекомуникацијама не може да се мења, те да Београда очекује да ће и у другим питањима, посебно кад је реч о Заједници српских општина (ЗСО) Брисел имати такав став.

Како је навео, приштинска страна неће да представи Споразум о телекомуникацијама као битан за квалитет живот свих на КиМ, већ га представља као политичко питање.

Према његовим речима, приштинска страна жели да оспори и питање имовине „Телекома“ и добијање позивног броја.

– Добро је што је Брисел морао да потврди став да оно што је договорено не може да се мења. Брисел је морао чврсто да одреагује према Приштини – напомиње Дрецун.

Истакао је да Приштина није добила међународни број, те да нису у праву они који хоће да Споразум о телекомуникацијама представе као корак ка независности Косова.

– Да је то нека држава сами би добили број, не би захтевали од Србије. То је наш број за географску област и можемо увек да га повучемо – каже Дрецун.

Дрецун: Снажно Дачићево обраћање на седници СБ

Поводом обраћања министра спољних послова Србије Ивице Дачића на седници Савета безбедности УН, Дрецун каже да је то обраћње било веома снажно, конкретно и да је послало поруку међународној заједници о питању имовине.

– Обраћање је било успешно и надам се да ће међународна заједница прихватити аргументе Србије и да ће ово вероватно бити један веома важан корак у томе да се Приштина коначно натера да на дневни ред процеса нормализације односа у Бриселу стави питање имовине и да се о томе договара – наводи Дрецун.

Дрецун каже да је питање ЗСО кључно у преговорима.

– Ако нема ЗСО у догледно време, нема процеса нормализације односа. То мора да буде јасно свима, и Приштини и Бриселу и Ваштингтону и комплетној међународној заједници. Питање опстанка српског народа је везана за ЗСО. Приштина мора да испуни оно што је договорено и ми ћемо на том ставу инсистирати – закључио је Дрецун.

Извор:Танјуг