Издвајамо Свет

ХОЋЕШ, НЕЋЕШ – МОРАШ: Џихадисти нису хтели примирје, ни обуставу рата, а кад је дошао руски “Адмирал Кузњецов” хоће све!

Присуство руског носача авиона „Адмирал Кузњецов“ на обали Сирије приморало је терористе из Алепа да започну мировне преговоре

Присуство руског носача авиона „Адмирал Кузњецов“ на обали Сирије приморало је терористе из Алепа да започну мировне преговоре, јавио је лист „Известија“, позивајући се на извор у сиријској безбедносној служби.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лист пише да су се борци „уплашили“ руске поморске ударне групе у источном Медитерану и њене спремности да гранатира положаје терориста ракетама „калибар“. Тренутно ни руска ни сиријска авијација не изводе нападе на терористе, али се „може констатовати да су се терористи озбиљно деморалисали“ и траже начине за спасење, наводи лист мишљење свог извора.

 

Руске снаге усмерене су на потпуни прекид снабдевања бораца на истоку Алепа који настављају да добијају оружје. Удари се неће изводити на град у којем се налази на хиљаде цивила, већ на оближње територије у којима су терористи.

Тренутно борци не могу да промене однос снага, колико год да се труде, али се притисак на њих повећава, наводи лист „Известија“ мишљење сиријског експерта у области стратегије и геополитике Хасана Хасана.

Осим тога, терористе на преговоре подстиче и то што су „на Западу свесни да не могу да дају никакву подршку својим штићеницима“. Али истовремено, вероватно је да помоћу мировних преговора терористи желе да се одморе и прегрупишу, сматра овај стручњак.

Русија је од 30. септембра 2015. године на захтев сиријског председника Башара ел Асада о пружању војне помоћи почела да изводи ваздушне ударе на положаје терориста у Сирији.

 

Извор: rs.sputniknews.com