Издвајамо Србија

НЕМАЧКА ПОСТАВИЛА НОВИ УЛТИМАТУМ СРБИЈИ: Београд ће морати да следи политику Брисела према Русији, ево шта то значи…

Владимир Путин и Ангела Меркел (фото:Јутјуб)

„За Србију нема нових услова када је у питању Косово, а на крају процеса приступања Европској унији Београд ће морати да следи политику Брисела према Русији“, изјавио је немачки амбасадор у Београду Аксел Дитман.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Упитан да ли ће Србија на крају европског пута морати да призна независност окупираних територија, Дитман је рекао да је заједнички преговарачки оквир сасвим јасан – циљ је свеобухватна нормализација односа у облику правно обавезујућег споразума.

„Поред тога, нових услова нема“, истакао је он у интервјуу за „Блиц“.

Немачка, каже Дитман, пружа подршку дијалогу Београда и Приштине, али пре свега пружа подршку реформама у Србији, нарочито у оквиру поглавља 23.

Према његовим речима, отварање поглавља о владавини права је једна од најважнијих ствари које је Србија урадила у процесу приступања ЕУ.

„Интензитет реформи није био исти током прве половине године. Била је изборна кампања, па избори, па формирање владе. Сада је важно да се оне наставе великим интензитетом и ми ту желимо блиско да сарађујемо са Владом“, напоменуо је Дитман.

На питање шта је показао случај „Савамала“, он је рекао да ти догађаји отварају суштинска питања владавине права.

„Расветљавање тих догађаја, укључујући и рад надлежних служби, веома је важно. Државно тужилаштво води истрагу и ми то помно пратимо“, рекао је немачки амбасадор.

Он је подсетио да ће Европска комисија овогодишњи извештај о напретку Србије објавити 9. новембра, па ће за одговор на питање да ли ће се у њему наћи и случај „Савамала“, морати да буде сачекан тај датум.

Упитан да ли Берлину сметају везе Србије и Русије, Дитман је рекао да је чињеница да Београд има добре односе са другим земљама, и да Немачка нема проблем с тим. Он је подсетио да је Србија донела стратешку одлуку о чланству у ЕУ, и додао да ће, што се земља буде више интегрисала, морати да се усаглашава са заједничким ставовима ЕУ.

„Што се даље и снажније интегрише, Србија мора све више да преузима заједничке спољнополитичке ставове ЕУ. На крају процеса и у тренутку приступања то мора у потпуности да важи“, истакао је Дитман.

Немачки амбасадор је упитан и како му изгледа то што српска јавност „данима бруји о безбедносној кризи, нађеном оружју које се доводи у везу чак и са атентатом на премијера“.

„Пратимо сва дешавања на унутрашњеполитичкој сцени Србије, али их не коментаришемо. Чудим се понекад медијским извештајима у стилу теорије завере, нпр. о наводном мешању западних држава. Реалност, како је ја доживљавам изгледа другачије: Србија следи свој стратешки циљ европских интеграција, а земље чланице ЕУ је подржавају у томе и САД подржавају европски пут Србије „, рекао је Дитман.

 

Извор: Танјуг