Издвајамо Свет

НЕМОГУЋЕ СЕ ОСТВАРУЈЕ: Хашим Тачи ускоро почиње да свира „клавијатуре“ ал’ у ћорци!?

Хашим Тачи (фото:ЈуТјуб)

Након неочекиваног пораза Хилари Клинтон на изборима за председника САД, ратни командант ОВК је остао без најјачег савезника, због чега би, како „Ало!“ сазнаје, већ догодине могао да заврши иза решетака због почињених злочина над Србима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, Дејвид Швендиман, главни тужилац суда за ОВК, боравио је јуче у Београду, где је имао низ састанака са српским званичницима, представницима Тужилаштва за ратне злочине и представницима међународне заједнице. Како сазнајемо, он је том приликом на увид добио све доказе које су прикупили наши органи, а који говоре о злочинима које су припадници ОВК починили над Србима и Албанцима на КиМ.

Швендиман је добио комплетну документацију са доказима о неделима које су починили војници и официри ОВК. Међу њима су и Хашим Тачи и неколико високих званичника косовске владе.

Сада остаје да се види шта ће урадити с тим доказима, а с обзиром на то да би Специјални суд за ратне злочине припадника ОВК требало да почне с радом током 2017, када се очекују и прве оптужнице, одмах ћемо видети шта ће главни тужилац урадити с овим доказима – открио нам је наш саговорник.

Сам Швендиман је у више наврата истицао да ће се „током вршења свог мандата водити искључиво чињеницама и законом и да ће свој посао радити без страха или чињења противуслуга“. Поменути суд, који ће заседати у Хагу, биће надлежан за ратне злочине који су почињени у периоду од 1998. до 2000. године и већ је у више наврата наговештено да ће се на оптужницама наћи и имена некадашњих официра и бивших комаданата ОВК.

Марти им пресудио

Специјални суд за ратне злочине које су починили припадници ОВК је у највећој мери основан због извештаја Дика Мартија, који је као специјални известилац Савета Европе писао о злочинима над отетим Србима на Косову и у Албанији и изнео сумње да су некима од њих у Албанији вађени органи, којима је касније трговано.

Богатство адвокатима

Приштина је у оквиру свог буџета за одбрану оних који ће се наћи на оптужницама за почињене ратне злочине у периоду од 1998. до 2000. предвидела 1,5 милиона евра, али како је за „Ало!“ још раније изјавио познати адвокат Тома Фила, то само представља оно што није „испод стола“. – То је званично, тако су само створили правну основу за издвајање нових средстава, која ће бити далеко већа – рекао је Фила.

 

Извор: Ало/ Ослобођење