Издвајамо Русија

ОВО ЈЕ НАЈМОЋНИЈА ЖЕНА У РУСИЈИ: Спасила је Путина и он јој слепо верује!

Елвира Набиулина (52) се сматра другом најмоћнијом женом Русије која се одупрла свим притисцима и ризиковала како би успела да позиционира рубљу на реални ниво. За опоравак рубље заслужна је једна од најближих Путинових сарадница.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Енергична председница Централне народне банке и донедавна председникова помоћница за економска питања залагала се за “Путинов економски програм”.

Она није подлегла паници која је завладала Кремљом, него је, упркос претњама, одбила да из резерви убризга средства за спас рубље.

Ризик се на крају исплатио, тржиште се стабилизовало и рубља се вратила на нормални ниво. Руски медији су писали о томе да ли овој жени Русија дугује спас.

Набиулина улази у ред економских стручњака задужених за Путинов опстанак.

Коначно, неки је сматрају и сивом еминенцијом или барем делом економског тима који мора да смисли начин да Русија не доживи колапс, поготово јер су главне полуге њеног раста оно што им је “Бог разасуо по Сибиру” – нафта, плин, угљен и злато, а индустријска производња се плете тек негде по страни.

Била је једна од најбољих студенткиња Економског факултета Универзитета у Москви, улетела је у посао у јеку најтмурнијег раздобља Русије: распад СССР-а, економија на ивици провалије, барел на 20 долара, политичка нестабилност.

О њеном приватном животу мало се зна. Удата је за директора Више економске школе Јарослава Кузминкова који јој је био ментор на докторату, и са њим има сина Василија.

 

Извор: Jutarnji.hr