Издвајамо Свет

ПРЕМИНУО ФИДЕЛ КАСТРО: Куба оплакује бившег председника!(ВИДЕО)

Фидел Кастро, бивши председник Кубе и вођа Комунистичке револуције, преминуо је у 90. години, јавила је државна телевизија Кубе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кубанска телевизија није саопштила друге детаље.

Фидел Кастро је владао Кубом скоро пола века пре него је 2008. године предао власт брату Раулу.

Последњи јавни наступ имао је у априлу на конгресу Комунистичке партије Кубе.

Фидел Кастро рођен је 13. августа 1926. (према неким изворима — 1927) у месту Мајари на породичној плантажи шећерне трске. Кастров отац био је власник плантаже од 23.000 ари на којој је као младић радио и Фидел.

Кастро је докторирао право на Универзитету у Хавани 1950. године.

Након завршеног факултета Кастро је планирао да се кандидује за место заступника у кубанском парламенту на изборима заказаним за 1952. годину, али је генерал Фулгенсио Батиста у државном удару збацио владу и председника Карлоса Прио Сокараса и отказао изборе.

Кастро је против Батисте уложио тужбу суду због кршења устава, али је суд тужбу одбацио.

Због уведене диктатуре, Кастро је са групом истомишљеника 26. јула 1953. године повео револуционарни покрет. Први потез је био напад на касарну „Монкада“, у Сантијаго де Куби, са око 300 људи. Међутим тај напад је био неуспешан, већина његових другова побијена, а Кастро са још неколицином њих затворен. У затвору је остао све до 1955. године.

Након затвора одлази у САД, па у Мексико и са Че Геваром оснива покрет „26. јул“. Његова борба против диктатора Батисте је завршена победоносних уласком трупа побуњеника у Хавану 8. јануара 1959. године.

Од тада, а због идеолошких разлика и наклоњености САД према Батисти, започиње његов непријатељски однос према САД. Односи САД и Кубе ове године су отоплили – после 55 година, именован је и амбасадор САД у тој земљи.

Заслуга на томе иде одлазећем председнику Бараку Обами и Раулу Кастру. Обама је посетио Кубу марта ове године, а у августу је полетео први авион на комерцијалном лету између САД и Кубе. Ембарго које су САД увеле Куби и даље је, међутим, на снази, мада је Вашингтон први пут био уздржан кад је у октобру Генерална скупштина Уједињених нација усвојила је резолуцију у којој се позива на окончање санкција Куби. До тада су гласали против.

Ово је 25. пут да је резолуција о Куби усвојена гласовима 191 земље „за“ у Генералној скупштини УН која има 193 члана. САД и Израел су били уздржани.

Извор:Курир.рс