Издвајамо Србија

ПРОТЕСТ ИЗАЗВАО РАСКОЛ У ДРЖАВНОМ ВРХУ: Тома удара на Вучића преко Војске!

Председник Томислав Николић и премијер Александар Вучић изнели су јуче опречне ставове у вези са протестом војника. Док Николић тврди да се не могу на Војсци преламати мере којима би се доказало да може довољно да се уштеди, Вучић поручује да не можемо да исплатимо оно што немамо.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Војска је стуб свих политика, не само безбедности, већ и економске политике и не могу се на њој преламати мере којима би се доказало да може довољно да се уштеди – казао је председник Србије, додајући да ће „онај ко не жели своју војску зажалити што има туђу“. Најавио је да ће се састати са министром одбране Зораном Ђорђевићем да види „докле се стигло“ када је реч о протесту војног синдиката.

Према његовим речима, свако има право да протестује и „свако против кога се протестује или за кога се мисли да може да помогне дужан је да се према томе одреди и определи“.

С друге стране, Вучић истиче да не можемо да исплатимо оно што немамо, а да смо Војсци, као и полицији, наменили пет одсто повећања плата, иако је ММФ био против било каквог повећања и једнима и другима. Премијер је истакао да поштује ставове председника и да Николић одговорно обавља посао, а да њега, премијера, запада да говори непријатне ствари.

– Ја морам да говорим истину. Председник је везан за Војску, желим ту изјаву да разумем као његову жељу да војска буде задовољна – навео је Вучић.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић тврди да су ово директни предизборни потези председника Николића.

– Мислим да је Николић рекао нешто што није истина, јер се мере штедње не преламају на Војсци. Да се преламају, то би значило да се само на Војсци штеди, да су просвета, здравство и други делови система привилеговани – казао је Анђелковић.

– Објашњење за такав Николићев поступак је што он почиње председничку кампању, а полази од тога да је Војска врло популарна и да већина грађана неће улазити у детаље шта се тражи и да ли је то реално и изводљиво, већ ће свој позитиван однос према Војсци на неки начин пројектовати и на Николића ако се он појави као неко ко подржава Војску – објашњава Анђелковић.

Извор: Ало