Русија

Путин тражи да се издејствује референдум о приступању Србије НАТО-у!

Русији и њеном председнику Владимиру Путину императив је да у Србији издејствују референдум о приступању НАТО.
Како преносе саговорници “Блица” из дипломатских кругова, али и српских странака блиских Путиновој партији Јединствена Русија, суштина притиска који Москва спроводи на целом западном Балкану и јесте у томе да се спречи ширење НАТО.

– Тај притисак наставиће се упркос Вучићевој јасној изјави у интервјуу “Билду” да од референдума о ЕУ нема ништа. Истини за вољу, српски премијер ниједном речју није поменуо НАТО када је говорио о томе да референдума неће бити – каже један од саговорника “Блица”.

С друге стране, након Брегзита, односно одлуке Велике Британије да напусти Европску унију, Русија и не сматра да треба да поставља неке посебне препреке на европски пут Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Јасно је да је ЕУ у великој кризи након одлуке Британије, хтео то неко да призна или не, па ће и замајац проширења бити значајно успорен. Самим тим, питање чланства Србије у Унији и њеног евентуалног политичког и економског удаљавања од Русије стављено је ад акта вероватно на дуги низ година – додаје саговорник нашег листа.

Али Русији је важно да се Србија одреди према Алијанси, и то што пре. Тај термин би могла да буде следећа година и председнички избори, па да о једном трошку буду урађене две ствари.

Лидер СНП Ненад Поповић, који слови за једног од руских људи у Србији, каже за “Блиц” да је за њега врло важно питање расписивање референдума против чланства Србије у НАТО.

– Зато смо као партија покренули иницијативу за прикупљање 100.000 потписа којима можемо да тражимо расписивање референдума о НАТО ако то буде потребно – каже Поповић.
Он истиче да је Брегзит означио почетак распада ЕУ, “као што је некада пад Берлинског зида означио крај гвоздене завесе”.

– Процес распада ЕУ је неповратан, тако да је и питање референдума о чланству Србије у ЕУ постало маргинална тема за наше грађане – каже он.

Председница Демократске странке Србије Санда Рашковић Ивић такође је за референдум о НАТО.

– После Брегзита, чини ми се да више неће бити евроинтеграција већ евроатлантских или само атлантских интеграција. НАТО је код нас слободнолебдећа категорија. Са друге стране, мандатар Вучић је искусан, мери што говори, и то што никако не помиње НАТО већ нешто значи. Чини ми се да би то ускоро могло да дође на дневни ред – каже она за “Блиц”.
Извор:Блиц